17 жовтня 2022, 09:00, ЗЗР

Посіви озимих культур заселяють миші-полівки — до двох жилих колоній на гектар

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Обстеженням озимих культур встановлено, що на 5-22% обстежених площ на 1 га нараховується в середньому 0,5-2 жилих колоній гризунів.

На площах під багаторічними травами, садами, неугіддями обліковують 1-2, подекуди до 3-5 (Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, та Чернігівська обл.) жилих колоній/га.

Читайте також: Фунгіцидний захист ріпаку: шкодочинність хвороб та схеми внесення

В Степу на незораних полях після збирання врожаю спостерігається розвиток курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

«У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження їх в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, перші приморозки на поверхні ґрунту стримали розвиток шкідників у посівах озимих культур.