19 жовтня 2022, 17:30, Урожай

Урожайність соняшнику у східних регіонах 1,5-3,0 т/га, — експерт назвав причини коливань

Тобто, як ідеться у матеріалі «5 історій від фермерів про хід жнив соняшнику, або Чи може дощ знищити цьогорічний врожай» на Kurkul.com, темпи збирання олійної значно відстають. І це спричиняє певні ризики, зокрема зниження якості врожаю через поширення хвороб.

Як зазначив Сергій Конюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у Східному регіоні LNZ Group, у господарствах східного регіону України, де висіяні гібриди соняшнику, які реалізує компанія, жнива культури розпочались наприкінці серпня. Проте збирання врожаю перервали опади.

«Нещодавно робили об’їзд низки господарств у Дніпропетровській області. Приблизно 80% соняшнику ще стоїть у полях. Зауважу, що в нашому регіоні розпочалося збирання соняшнику квітневого посіву. А от, наприклад, висіяні в червні гібриди ще зелені», — каде Сергій Корнюшенко.

Через такі погодні умови та нерівномірне дозрівання культур фахівець рекомендував господарствам регіону проводити десикацію, що пришвидшує збирання врожаю. З його слів, якщо до дощів вологість насіння становила від 6 до 10%, то зараз вона орієнтовно зросла до 12-13%.

«Показники вологості не критичні. Але короткочасні дощі з температурою +17 °С провокують гниття кошиків. Плюс це викликає зростання кислотності соняшнику. І всі усвідомлюють, що чим далі, тим врожайність буде знижуватись. Тому затягувати зі збиранням врожаю не варто», —  наголосив менеджер компанії.

Щодо врожайності, то середній показник коливається від 1,5 до 3 т/га. Як пояснив Сергій Конюшенко, такий великий коридор зумовлений тим, що деякі підприємства економили на ЗЗР та добривах. Труднощів додавала й логістика, не все можна було купити. А ті господарства, що мали агрохімію, не могли її застосовувати через заборону використання дронів. Також нерівномірно випадали опади.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

 «Деякі фермери не мали можливості купити пестициди. А в цьому сезоні були спалахи совки та лучного метелика. На деяких полях останній шкідник пошкодив до 80% листа. Як результат — насіння таких рослин не змогло налитись. У цих умовах гарно показала себе лінійка Strube. Це насіння фермери висівали пізніше, і сьогодні поля виглядають дуже пристойно», — додав фахівець.

Він також розповів, що за погодних умов, які склались, передбачити строки закінчення жнив важко. До того ж проблемою Дніпропетровського регіону залишається зберігання. Адже ціни на зерно всіх позицій на 20% нижчі від решти регіонів України через ризики й дальність, тож фермери не хочуть йти на збитки, притримують раніше зібрану пшеницю у складах і потужностей для зберігання катастрофічно не вистачає.

Нагадаємо, Мінагрополітики продовжує приймати заявки на отримання рукавів для тимчасового зберігання збіжжя.