13 жовтня 2022, 10:26, Посівна

Посівні площі під нішевими культурами в 2023 році ймовірно зростуть — прогноз

«Зокрема, залишаться такими ж або зростуть площі під ріпаком, соєю, гречкою, житом. Це — нішеві культури, їх вистачає на внутрішньому ринку (де на них теж є високий запит), але вони мають і експортний потенціал. Також можуть зрости площі посівів під цукровим буряком і картоплею», — кажуть в Насіннєвій Асоціації.  

Щодо озимого ріпаку, то аграрії цьогоріч мали намір засіяти площі не менші цьогорічних. Зокрема, збільшують площі під ним на Кіровоградщині, Вінниччині, Хмельниччині та Тернопільщині. Такі області обрали через менші ризики при збиранні майбутнього врожаю. Насіння для посівної достатньо.

В Асоціації зазначили, що площі під соєю вже кілька років поспіль залишаються незмінно великими через те, що вона відносно легка у вирощуванні, чудова попередниця та наступниця для більшості популярних зернових в Україні, вимагає менших затрат на сушіння, доволі легко зберігається й транспортується. Крім цього соя експортоорієнтована культура. З огляду на всі ці фактори, площі посіву сої цього року майже не скоротилися в порівнянні з попереднім, цьогоріч — 1,19 млн га, а в 2021-му — 1,2 млн га. Аграрії мають намір у 2023 засіяти соєю щонайменше стільки ж, скільки було в поточному. 

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Скорочувати будуть площі під соняшником і кукурудзою. Замість них сіятимуть нішеві, або розширюватимуть площі тих, які вже були в господарстві й затребувані на ринку. Зокрема, під цукровим буряком площі планується збільшити на 10-20 тис. га. Такі дані наводить Вікторія Таран, начальник відділу маркетингу та комунікацій «КВС-УКРАЇНА».

Вирощуватимуть аграрії в сезоні 2023 і жито, оскільки мораторій на експорт був знятий. В Асоціації припускають, що культуру будуть сіяти, швидше за все на тій же площі, що й цьогоріч — 62, 7 тис. га, переважно це територія Полісся.

Нагадаємо, фахівець розповів про особливості пізньої сівби озимої пшениці.