12 жовтня 2022, 16:56, Добрива

Як уникнути намерзання КАСу на форсунках при внесенні по мерзлоталому ґрунту, — розповів експерт

Використовуючи Thio-Sul® (тіосульфат амонію від Tessenderlo Kerley) можна уникнути цієї проблеми. Про це йдеться у матеріалі «Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що КАС часто вносять по мерзлоталому ґрунту. Але цей прийом має певні ризики. В цей час температура повітря майже завжди нижче 0°С. Тоді як КАС 32 починає кристалізуватись за температури –2°С. 

«Застосовуючи КАС разом із Thio-Sul®, ви вирішуєте цю проблему. Адже суміш цих двох продуктів має значно нижчу температуру замерзання, ніж сам КАС. Наприклад, із додаванням 10% Thio-Sul® температура замерзання суміші знижується до –10° С. Таким чином сільгоспвиробник може заходити в поле не лише тоді, коли будуть сприятливі погодні умови. А саме тоді, коли внесення добрив з точки зору технології буде оптимальним. Аби азот найбільш ефективно зберігався у ґрунті, а втрати були менші», — пояснює Микита Суворов, менеджер з розвитку напряму спеціальні та мікродобрива компанії «Ерідон».

Більше того, фахівці компанії «Ерідон» на власні очі бачили, як в господарстві Одеської області взимку 2021 року суміш КАС і Thio-Sul® вносили за температури повітря –25°С, і при цьому на жодній форсунці не було проблем із перемерзанням.

Втім, це не головна властивість Thio-Sul®. Продукт застосовується передусім задля підвищення доступності та ефективності засвоєння поживних елементів (передусім азоту й сірки), а також створення ефекту пролонгованого азотного живлення.

Читати також: Презентовано нові засоби захисту рослин та насіння кукурудзи IFAGRI