9 жовтня 2022, 09:00, Техніка

Фахівець порівняв якість сходів озимого ріпаку, посіяного різними сівалками

Про це на своєму каналі в Youtube розповів бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко.

Саме він порівняв дві ділянки озимого ріпаку за якістю сходів. Посів, здійснений сівалкою Pöttinger TERRASEM порівнювався до посіву, здійсненого іншим конкурентним посівним комплексом, назву і бренд якого фахівець не назвав.

«Pöttinger TERRASEM має ширину міжряддя 25 см, інша сівалка — 15 см. Ми порахували кількість рослин на квадратному метрі. На ділянці, посіяній TERRASEM, в різних точках від 21 до 29 рослин, в середньому 24,5. Тобто ми маємо 245 тис. рослин/га з відносно рівномірним розподілом та невеликим відхиленням. Розвиток рослин при цьому рівномірний. З урахуванням міжрядки 25 см, ми міряли в довжину 4 м, щоб отримати квадратний метр. Квадратний метр посіву іншою сівалкою з шириною 15 см ми визначали, міряючи в довжину 6,67 м і в середньому ми вийшли на ті самі 24, 5 рослини/м.кв. Але тут ми побачили різницю. Між окремими точками різниця була дещо більша, тобто рівномірність розподілу гірша», — пояснив фахівець.

Читайте також: Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту

Другий момент за якістю посіву, який помітили фахівці за іншою сівалкою, — на всіх рядках, де була колія трактора, глибина посіву була значно менша і рослини тільки починають сходити. 

При обрахунку польової схожості фахівці враховували рядочки, що не припадають на колію трактори. Але кожного разу, коли натрапляли на колію трактора, помічали ріпак, який тільки зараз в кінці вересня починає сходити. Він посіяний мілкіше.

«Сівалка має робочу ширину 6 м, агрегатувалася з трактором на 710-й гумі, тобто 1,42 м з кожних 6 м у нас за кожним проходом випадало. Фактично ми тут втратили 24% всього посіву. Через кожні 6 м на кожній колії ріпак відстає в рості», — коментує Володимир Мірненко.

Причини, чому так трапилося, криються в обладнанні посівного комплексу, яке відрізняється від TERRASEM:

  • відсутністю розрихлювачів колій;
  • слабкою дисковою бороною, яка не справилася з тим, щоб вирівняти ці колії;
  • відсутністю паралелограмної підвіски для сошників, що завадило їм скопіювати поверхню.

І, таким чином, не була дотримана глибина посіву і, що призвело до недружних сходів. Володимир Мірненко зауважив, що попри те, що попереду ще жовтень і листопад, однак шансів на перезимівлю у рослин, які тільки зійшли небагато.

Водночас, на ділянці, де працювала Pöttinger TERRASEM з розрихлювачами колій, потужною дисковою бороною і паралелограмною підвіскою, результат кращий — рівномірні сходи, рівномірний посів навіть в коліях трактора.

«Якби не проблема з коліями у конкурентної сівалки, то обидва посіви показали б непоганий результат з польової схожості, а це 245 тис. шт. рослин/га, натомість результат в конкурентної сівалки був 186,2 тис. шт./га (польова схожість 60%)», — підсумував Володимир Мірненко.

Нагадаємо, названо рішення для післясходового гербіцидного захисту імі-стійкого ріпаку.