3 жовтня 2022, 10:32, Технології

Аграрії на Одещині збирають два врожаї кукурудзи за сезон

Про це повідомляє yug.today.

​Господарство розміщене у Саф’янівській громаді в Ізмаїльському районі. Збирання кукурудзи тут почали в останній декаді вересня.  

Один посів кукурудзи тут посіяли в квітні. Деякі поля були на крапельному зрошенні, деякі поливали за допомогою дощувальних систем Фрегат. Але закачування води припинили через висихання озера, тому цьогоріч дали 30% від норми поливу.

Друге поле кукурудзи, яке збиратимуть в грудні, засіяли на початку липня одразу після збирання ячменю. Нещодавно тут провели останній полив.

«Розраховуємо в грудні отримати другий врожай, — каже виконавчий директор АРК «Придунайська нива» Олександр Тасмесис. — В тій ситуації, в якій знаходиться наша країна, потрібно вижити. Тож ми надіємося на фінансовий результат. Посуха торкнулася не лише України, але і Європи та Америки, а тому надіємося, що ціна на кукурудзу зросте»

Цей рік є найбільш посушливим за роки, відмічають в господарстві, а тому зрошення тут практикують давно, як і ущільнення посівів. Для сівби обирають ранньостиглі і середньоранні гібриди кукурудзи. Стерню в господарстві не спалюють, а заорюють в ґрунт.

«В грудні прибираємо кукурудзу, навесні сіємо знову кукурудзу, а восени ячмінь», — ділиться Олександр Тасмесис.

Зібрати розраховують не нижче, ніж за минулий рік, — 15-16 т/га.

Нагадаємо, Інститут захисту рослин оприлюднив фітосанітарний стан посівів кукурудзи на кінець вересня.