29 вересня 2022, 17:19, Технології

Найточніший додаток для визначення бур’янів у США дає 67% правильних відповідей

Наріжним каменем будь-якої ефективної системи гербіцидного захисту є виявлення та знищення бур’янів до того, як вони виростуть та поширяться.

«Комерційно доступні програми для смартфонів Android та iOS часто можуть допомогти вам звузити рід і/або вид бур’яну, щоб ви могли визначити, як з ним найкраще боротися», — каже Ерін Хілл, доктор філософії з Університету штату Мічиган.

Гербіцидний захист озимого ріпаку в класичній системі та Clearfield

Читати

Користуватися такими програмами зазвичай легко. Більшість просто потребують, щоб сфотографувати бур'ян або іншу рослину, яку треба ідентифікувати. Програма не лише ідентифікує рослину, а й надасть довідкові відомості про неї, ареал її зростання та середовище існування.

Наскільки точні результати можна отримати таким чином? Починаючи з 2018 року, Ерін Хілл перевіряла та порівнювала принаймні шість додатків для ідентифікації рослин, причому найефективніші додатки переносила до оцінювання наступного року.

«Я сфотографувала близько 12 видів бур’янів, які вже визначила, щоб побачити, які програми дають найточніші результати», — каже вона.

У 2020 році, наприклад, Хілл порівняла 6 додатків: PictureThis, PlantNet, iNaturalist, Seek, PlantSnap і LeafSnap. Усі 6 змогли впізнати барвінок. Але тільки PictureThis, PlantNet і iNaturalist змогли точно ідентифікувати золотарник, щавель жовтий, будяк і лопух звичайний. PictureThis дало найкращі загальні результати, але не змогло визначити сходи осоту польового, вівсяниці високої або портулаку.

Наступного 2021 року дослідження активізувались із залученням студентів і результати показали, що додатки правильно ідентифіковано в 11-67% сфотографованих рослин або 25-80%, якщо включити частково правильні відповіді.

«Трав’янисті бур’яни виявилися найскладнішими, оскільки багато додатків показали менше 10% точності. Це не дивно, оскільки для того, щоб відрізнити один трав’янистий бур’ян від іншого, потрібно уважно оглянути шийки листя, суцвіття та інші частини структури рослини», — каже Хілл.

Контроль бур’янів на узбіччях полів знизить поширення шкідників у посівах культур, — експерт

Читати

Найбільш точним виявився додаток PictureThis, успішно ідентифікувавши 67% із 130 рослин, включаючи 43% трав’янистих бур’янів.

Незважаючи на далеко не ідеальні результати, пані Хілл каже, що програми можуть стати відправною точкою.

«Деякі програми можуть бути навіть корисними для ідентифікації сходів бур’янів, але це сфера, де все ще потрібно вдосконалюватися», — каже Хілл.

П.С. Цікаво, наскільки корисними будуть такі програми в умовах України. Адже наші агрономи ще зі студентських лав вивчають все, що може шкодити культурним рослинами. У крайньому разі вони можуть скористатися нашим довідником))