28 вересня 2022, 13:34, ЗЗР

Для створення нових гербіцидів вчені вивчають статини: речовини відомі здатністю знижувати холестерин

Про це повідомляє phys.org.

Так, під керівництвом дослідників із Кертінського центру боротьби з бур'янами та хворобами (CCDM) у співпраці з Університетом Західної Австралії, вивчали статини, щоб виявити в рослинах фермент, який може бути задіяний в розробці нової групи гербіцидів.

Статини — це клас хімічних речовин, які зазвичай використовуються людьми для зниження рівня холестерину.

Провідний автор і дослідник CCDM доктор Джоел Хейвуд сказав, що після пошуку в колекції з понад 1500 існуючих і добре вивчених препаратів його команда натрапила на статини та вирішила глибше вивчити їхні гербіцидні властивості.

«Статини вперше були виявлені в грибах у середині 1970-х років і використовуються грибами для захисту від інших мікроорганізмів», — сказав доктор Хейвуд.

Статини зв’язуються з ферментом, який називається HMGR, і при нанесенні на рослини зупиняють утворення важливих жирів, гормонів і вітамінів, що спричиняє загибель рослини. Вчені також виявили ознаку толерантності до статинів у грибів, які їх виробляють. Вони мали другий фермент HMGR, на який статини не впливають.

«У ході дослідження ми розробили першу тривимірну форму для рослинного ферменту HGMR, що дозволило нам виявити відмінності, які ми могли б використати, щоб зробити статини більш специфічними для рослин. Використовуючи цю 3D-модель, команда тепер зможе зосередитися на пошуку хімічних речовин, які могли б блокувати фермент», — додає він.

Співавтор і заступник директора CCDM, професор Джош Мілн, додав, що хоча статини навряд чи будуть використовуватися в гербіцидах через їх життєво важливе значення як ліків для людей, це дослідження прокладає шлях до нових типів хімікатів, які потенційно можуть блокувати HMGR і, отже, знищувати бур’яни.

«Подобається нам це чи ні, але гербіциди є життєво важливими для сучасного великомасштабного сільського господарства, але надмірне використання ключових гербіцидів сприяло розмноженню стійких до гербіцидів бур’янів, — сказав професор Мілн. — За останні 40 років лише одна нова група гербіцидів вийшла на ринок, а це означає, що пошук нових варіантів гербіцидів для виробників є більш важливим, ніж будь-коли, якщо ми хочемо уникнути подальшого стресу для продовольчої безпеки»

Нагадаємо, в США провели випробування біорозкладної пластикової мульчі, оприлюднені перші висновки.