26 вересня 2022, 13:32, Насіння

Аграрій розповів про перспективи вирощування павловнії в Україні

На це питання дали відповідь доктор с.-г. наук Сергій Авраменко і головний агроном господарства на Харківщині, де вже 7 років вирощують павловнію, — Євген Васильович на каналі в Youtube.

Для вирощування вибрали Клон 112, який, зі слів Сергія Авраменка, добре розрекламований як морозостійкий. Однак культура не виправдала сподівання і з кліматом Харківщини не подружилася.

«Обіцянки не співпадають з дійсністю, — каже головний агроном господарства Сергій Васильович. — Нам казали: посади і кожні 5 років пиляй і отримуй гроші. Але вже шостий рік ми випилюємо і випилюємо, пасинкуємо культуру. Як тільки приходить зима, яка у нас не дуже сувора, рослини гинуть. Ми їх спилюємо і вони ростуть по новій два-три роки. Рослина росте активно, за рік досягає до трьох метрів заввишки, але потім гине. Кора тріскається і рослина не перезимовує. Нам кажуть, що корі шкодять лютневі морози, не вистачає вологи, шкодять ґрунтові шкідники, яких до сих пір ми не знайшли» 

Версію про нестачу вологи в господарстві спростовують. Дерева активно поливали перші роки, шкідників теж не виявили. Одне з дерев у садку зламане. Євген Васильович каже, що причиною тому став вітер і знову ж таки — слабка кора, яка тріскається. Це зовсім не відповідає твердженням продавців саджанців про те, що деревина павловнії міцна та придатна для виготовлення меблів, каже Сергій Авраменко. Структура деревини більше нагадує тополю.

Іншим міфом, який побутує серед продавців павловнії у випадку невдач у вирощуванні — купили неправильний сорт. Але обраний Клон 112 на думку більшості є найбільш морозостійким і витривалим.

«У нас мабуть неправильний, мабуть треба пробувати щось нове. Все це видалити і посіяти хороший гібрид соняшнику. І буде хороший врожай», — з відчаю жартує Євген Васильович.

У свою чергу, Сергій Авраменко додає, що ця практика на Харківщині показала, що павловнія не адаптована до умов України, хто б там що не розповідав. 

«Від колеги, який є директором наукового інституту я чув, що Клон 112 найбільш морозостійкий. Але правда в тому, що чудово він зростає майже в центрі Києва серед багатоповерхівок на території інституту, де проходять теплотраси. Там навіть інжир не укривають на зиму. Але лише по кількох десятках дерев не можна давати рекомендації для всієї України. Адже люди вкладають великі суми грошей, закуповують саджанці і в результаті вилітають «в трубу». Дехто говорить, що потрібен крапельний полив, але хто вирощує дрова на крапельному поливі?», — каже він.

Читати: Вирощування інжиру в Україні: особливості і перспективи

З деталей у відео видно, що там де поле захищене лісами, дерева більш-менш збереглися. Однак кора репається і всеодно їх доводиться випилювати. Немає жодного семирічного дерева. А якщо кора пошкоджена, то про товарну деревину мова не йде, пребити на щепу і палити котли, каже Сергій Авраменко. Він наголошує, що з новими для наших зон вирощування культурами потрібно проводити дослідження і вірити аграріям, які ризикнули вирощувати їх на різних площах в різних регіонах України.

«Я б не рекомендував займатися павловнією в широкомасштабному виробництві», — додав він.

Всі деталі представлені на відео.

Нагадаємо, експерт розповів, чому для виробництва біоетанолу краще обирати сухостеблові гібриди сорго.