22 вересня 2022, 13:33, Урожай

Аграріям розповіли, як підвищити строк зберігання зерна в пластикових рукавах

Про це розповіла директорка компанії «Агроземлересурс» Олена Флорес у матеріалі «Засукати рукава і діждатися кращих цін. Плюси і мінуси зберігання зерна в рукавах» на Latifundist.com.

Якщо ж можливості швидко посушити зерно нема, Олена Флорес зауважує, що запаковувати в рукава можна і вологе зерно, але в такому разі зменшиться строк зберігання.

Наприклад, у рукава можна закладати зерно, вологість якого буде вища на 5-10% за вимоги ДСТУ, тільки зберігати його можна буде лише 3 місяці. Зерно з вологістю вищою на 2-3% можна зберігати до 6-7 місяців.

Тривалому зберіганню зерна, зокрема, сприяє герметичне пакування.

«Після того, як рукав буде запакований, зерно та мікроорганізми, які потрапили разом з ним, ще тиждень продовжують дихати, виробляючи вуглекислий газ. Оскільки подачі кисню всередину мішка немає, то там поступово створюється насичене газове середовище — такий собі природний консервант, який запобігає розвитку шкідників. Тому, коли мені телефонують аграрії і питають, чи можуть у рукавах завестися миші та жуки, зерно почати гнити — це може бути тільки через неправильне пакування. У правильно запакованому рукаві мікроорганізми не зможуть вижити», — каже Олена Флорес.

І додає, що завантаження та розвантаження зерна з пластикового мішка відбувається за допомогою спеціальної техніки: зернопакувальників та вивантажувачів. Придбання такої техніки потребує додаткових інвестицій. Наприклад, ціни на аргентинські вивантажувачі стартують від €30 тис. 

Як альтернативу, вона пропонує доручити ці послуги компанії, у якої така техніка є. Спеціалісти компанії проведуть ці роботи з урахуванням всіх нюансів про те, якою повинна бути щільність пакування, який об’єм зерна дозволено завантажити в мішок, тощо.

Нагадаємо, карантинний режим через поширення діабротики запровадили в двох областях.

Читати також: