22 вересня 2022, 11:57, Технології

Технологія обробітку ґрунту No-till зменшує викиди оксиду азоту — дослідження

Такі результати отримала група дослідників з Пенсильванії, пише phys.org.

Зазначається, що парниковий газ оксид азоту, який сприяє зміні клімату, в 300 разів сильніший за вуглекислий газ. Щоб дізнатися, як технологія No-till впливає на ґрунтові мікроорганізми, що продукують і розщеплюють оксид азоту, вчені провели 40-річний експеримент в Центрі сільськогосподарських досліджень Пенсильванії.

«Ми прагнули з’ясувати, як впливає інтенсивність обробітку ґрунту на ґрунтові мікроорганізми, відповідальні за викиди оксиду азоту, — сказала керівник групи та співавтор дослідження Мері Енн Брунс, професор ґрунтової мікробіології та біогеохімії. — Це складне завдання, оскільки багато різноманітних бактерій продукують оксид азоту, водночас багато інших можуть перетворити його на інертний газ азоту, який не сприяє парниковому ефекту»

Під керівництвом докторантки з ґрунтознавства та біогеохімії Мари Клутьє були відібрані та оцінені зразки ґрунту, взяті з ділянок, які оброблялися за технологіями, які представляють рівень фізичного порушення низької, середньої та високої інтенсивності. Зокрема, No-Till, чизельне дискування та відвальна оранка. 

У ґрунтах з посівів кукурудзи та сої дослідники оцінили ґрунтові бактерії і маркери генів денітрифікації (послідовності ДНК, які можна використовувати для ідентифікації видів мікроорганізмів). Вони також зібрали зразки ґрунту в трьох фазах розвитку рослин кукурудзи та сої, щоб оцінити мікробіоми в ґрунтах під впливом обробітку ґрунту, типу культури та фази.

No-till і ефективна система контролю бур’янів
Читати

Було виявлено, що обробіток ґрунту мав більший вплив на склад мікробної спільноти та генні маркери, ніж тип культури чи її фаза розвитку. Порівняно з іншими методами обробітку ґрунту, ґрунт в технології No-Till містив менше маркерних генів для деяких типів бактерій, що виробляють оксид азоту. При цьому не було відмінностей у кількості і видах бактерій, що руйнують сполуку. Це свідчить про те, що ґрунти без обробітку генерують і виділяють менше оксиду азоту.

Читати: Економія під час війни: чи допомагає точне землеробство?

Крім того, ґрунти без обробітку в експерименті містили більше органічного вуглецю. Використання нульового обробітку як стратегії поглинання вуглецю може призвести до утримання азоту, але необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як мікроби впливають на вуглець-азотні відносини, пояснюють вчені.

Зокрема, Мері Енн Брунс, яка є членом національної робочої групи з питань мікроорганізмів і зміни клімату Американської академії мікробіології, пояснила, що це дослідження може допомогти знизити викиди оксиду азоту, якщо дослідники зможуть знайти методи управління, які збільшують активність бактерій, які розкладають сполуку до інертного азоту.

Нагадаємо, у Великобританії випробували машину для електричного прополювання бур'янів.