21 вересня 2022, 17:34, Добрива

Експерт дав рекомендації щодо живлення соняшника залежно від попередника

Про це розповів Олександр Корецький, кандидат с.-г. наук, керівник агрономічного сервісу компанії «Євросем» у відеоматеріалі на ютуб-каналі «Євросем — прибуткове насіння».

Експерт розглянув варіанти залежно від 4 можливих попередників: пшениці, кукурудзи, соняшнику і гороху.

За його словами, варто також враховувати урожайність, яку дав попередник. Для визначення типів і норм добрив, Олександр Корецький взяв варіанти, коли урожайність пшениці та кукурудзи були 7 т/га, соняшник-попередник 3 т/га і горох також 3 т/га.

«Пшениця і кукурудза такі культури, які виносять велику кількість поживних речовин із ґрунту. Тож для вирощування соняшнику в наступному році потрібно орієнтуватися на цей показник. Чим більша врожайність у попередника, тим більше ми повинні подбати про умови живлення наступної культури», — пояснив експерт.

Він зазначив, що після згаданих попередників потрібно удобрити ґрунт перед основним обробітком.

«Наприклад, якщо це оранка чи глибоке розпушування, потрібно внести, скажімо, діамофос у нормі 150-200 кг/га, або ж безводний аміак у нормі 100-130 кг/га ще з осені. Навесні ж потрібно забезпечити поверхневий шар ґрунту поживними речовинами для активного старту соняшнику», — зауважив експерт.

Недороге насіння з якістю іменитих брендів — експерти назвали переваги сербської селекції

Читати

За його словами, у разі попередників пшениці чи кукурудзи, що дали вказану врожайність, варто внести в передпосівну культивацію такі формули комплексних добрив, як NPK 8:24:24 чи 10:26:26 у нормі 150-200 кг/га. Якщо ж урожайність попередників пшениці й кукурудзи нижча, то відповідно зменшується й норма добрив.

Якщо ж, у разі порівняно високої врожайності зернових попередників, не давати добрива в передпосівну культивацію, то активний старт соняшника можна забезпечити внесенням добрив під час сівби. Формули вже будуть такими: 16:16:16, 18:18:18, 8:24:12 або 8:24:24.

«По вегетації соняшника рекомендуємо використовувати такі добрива, як сульфат магнію в нормі 2,5-5 кг/га, коли рослини досягають стадії десь 45-50 см у висоту. Тоді створюється максимально сприятлива площа листової поверхні, яка найкраще засвоює поживні речовини», — каже Олександр Корецький.

І наголошує, що не потрібно забувати також про такі види добрив як, наприклад, гумат калію чи органомінеральні добрива.

«Наприклад, Євростім Аміно, який може використовуватись у нормі від 1 до 5 л/га на фазі до утворення зірочки або до висоти рослин до 45-50 см. Також можна використовувати поєднання гумату калію з борними добривами (15%) із нормою внесення 1 л/га. Такий заряд енергії і поживних речовин забезпечить більш-менш стабільний і максимальний показник урожайності соняшнику залежно від згаданих попередників», — зазначив експерт.

У разі, якщо вирощується соняшник по соняшнику, треба враховувати, що в такому разі виноситься значна кількість поживних речовин. Якщо урожайність попередника-соняшника була 3 т/га, то наступні посіви потребуватимуть стільки ж добрив, як за попередника кукурудзи з урожайністю 7 т/га.

З горохом же все значно простіше, наголошує експерт.

«Це бобова культура, вона значно менше використовує поживних речовин із ґрунту, тому в разі попередника гороху чи іншої бобової, норми внесення добрив можна знизити удвічі», — стверджує Олександр Корецький.

Читати також: Вирощування стійких до вовчка гібридів соняшнику це найбільш дієвий спосіб боротьби, — експерт