19 вересня 2022, 17:30, Урожай

Про результати жнив на окупованих територіях можемо дізнаватись лише з супутникових знімків, — Висоцький

Про це повідомив Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, на брифінгу «Жнива в Україні 2022».

За його словами, якщо навіть отримувати інформацію від інсайдерів або заяв окупаційних адміністрацій, то верифікувати її неможливо. Тому основне джерело даних, що ж відбувається на полях в тимчасово окупованих територіях України, — супутникові знімки.

«Що ми бачимо? Перше, що не відбулося масової сівби ярих культур. Озимі, звісно, були посіяні  восени минулого року, і на початок війни вони було переважно у доброму стані. На жаль, певна частина потім була спалена, знищена, але решту —  зібрано. А от ярих тамтешні аграрії здебільшого не сіяли», — зазначив Тарас Висоцький.

Попри воєнні дії на Харківщині завершили жнива ранніх зернових, розпочали збирати гречку і просо

Читати

І наголосив, що Міністерство, зокрема і через профільні асоціації, рекомендувало, щоб виробники, зібравши урожай, не завозили його на великі елеватори, з яких можна силою вкрасти чи забрати. Як, власне, це сталося з урожаєм минулого року (за підрахунками, таким чином окупантами було вивезено 500-550 тис. т українського зерна). Натомість рекомендовано зберігати зібране збіжжя на місцях, зокрема і напідлоговим методом.

«Завдяки дотриманню таких рекомендацій, масового викрадення продукції вже не спостерігалось. Відомі поодинокі випадки, але вже не в таких масштабах. Сподіваємось, що станеться так само, як на Харківщині, коли завдяки швидкій деокупації зібраний у липні-серпні урожай викрасти не встигли», — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що не спостерігається на окупованій території також і сівби озимих під урожай-2023.

Хоч агрономічний календар дає ще змогу це зробити — масова сівба зазвичай починається у 20-х числах вересня і закінчується  до 20 жовтня.

«Багато що залежатиме також від темпів просування ЗСУ і від швидкості розмінування.  Це також важливий фактор. Адже на Харківщині, яка уже звільнена, але в поля поки що виходити не можна, бо там велика забрудненість від наслідків боїв, а також замінування. Тож зараз усі ресурси сконцентровані на очищенні полів, щоб місцеві аграрії встигли посіятись», — наголосив заступник міністра.

Читати також: Олександр Аракелян: Війна зламала всі стратегії — рішення, що сіяти, приймаємо оперативно по ситуації