16 вересня 2022, 12:00, ЗЗР

На ринку ЗЗР в Україні спостерігається дефіцит грамініцидів

Про це розповів Сергій Борисов — керівник хімічного напрямку та бренду DEFENDA в компанії LNZ Group у матеріалі: «Сезон з кількома змінними: робота агромаркетів під час війни».

Якщо на першому етапі сезону-2022 засобів захисту рослин було достатньо, адже виробники і дистриб’ютори готувалися до сезону і заздалегідь завезли продукти, то після збоїв поставок і зміни посівних планів, спостерігався дефіцит препаратів інсектицидної групи, також деяких фунгіцидів.

У сегменті гербіцидів не вистачало грамініцидної групи. Зі слів Сергія Борисова, грамініциди і досі в дефіциті.

Він каже, що в зв'язку зі зміною посівних площ кардинально змінилася сама структура ринку добрив і ЗЗР. 

«За перше півріччя ринок ЗЗР і добрив просів десь на 40%. Багато сільгоспвиробників довго не розуміли, які культури сіяти, були проблеми з постачанням міндобрив. А тому ті культури, які потребували багато добрив вони міняли на ті, що потребують їх менше. І якщо раніше ми з підприємствами укладали договори на системні постачання ЗЗР і добрив, розуміючи потребу у зв’язку з сівозміною, то зараз аграрії стали купувати добрива безпосередньо під ті площі, які спланували сьогодні на завтра. Тобто, не системні на півроку-рік, а, скажімо, на одну обробку», — пояснив він.

Додатковою проблемою став урожай минулого року, який залишився в аграріїв на складах, що стало причиною нестачі оборотних коштів. Це теж вплинуло на прийняття рішення, що сіяти та, відповідно, що вносити. Трохи врятували ситуацію кредитування під 0%, однак не зупинили процес. Ринок став більш спонтанним. 

Нагадаємо, названа ефективна комбінація добрив для підживлення озимого ріпаку.

Читати також: