8 вересня 2022, 13:45, Технології

Нові геномні методи допоможуть створити більш стійкі до змін клімату культури

У повідомленні йдеться, що цьогоріч Єврокомісія проводила кількамісячні консультації щодо НГТ, і це може означати зміну підходів.

Загалом термін «нові геномні технології» описує наукові методи, що використовуються для модифікації геномів з метою поліпшення таких властивостей рослин, як посухостійкість і стійкість до шкідливих організмів. Наголошується, що вони відрізняються від традиційних методів генетичної модифікації – т.зв. ГМО. Але відповідними європейськими законами їх «кинули в один мішок». 

Коротко, різниця в тому, що ГМО базується насамперед на трансгенезі, тобто перенесенні генів між видами. Натомість НГТ засновані на мутагенезі та цистогенезі, що викликать зміни всередині одного виду. Найвідоміший із НГО — CRISPR-Cas9, або т.зв. генні ножиці, її автори отримали Нобелівську премію 2020 року. 

Експерти галузі були дуже збурені рішенням Європейського суду щодо застосування однакових підходів як до ГМО, так і до НГО, і звернулися до Єврокомісії з проханням провести відповідні дослідження.

Вітчизняне насінництво: стан галузі, ціноутворення та потреба в держпідтримці

Читати

Звіт за підсумками досліджень, опублікований у квітні 2021 року, показав, що ці методи, розроблені для зміни геному організму, можуть допомогти підтримувати більш стійку продовольчу систему відповідно до цілей Європейської зеленої угоди, роблячи рослини більш стійкими до хвороб і умов навколишнього середовища або до наслідків зміни клімату. Крім того, Європейська комісія на основі цих досліджень також дійшла висновку, що продукти на основі NGT можуть мати вищу харчову цінність, наприклад, здоровіший вміст жирних кислот або менша потреба в тих же пестицидах. Таким чином вони можуть сприяти досягненню дуже амбітних цілей ЄС, які стосуються скорочення споживання засобів захисту до 50%.

Загалом Єврокомісія має намір додатково оцінити потенційні наслідки використання окремих видів NGT.

Зазначається, що польські вчені також вважають, що Євросоюз має адаптуватися до змін. Розробити правила, які уможливлять практичне використання NGT, одночасно забезпечуючи необхідну та очікувану безпеку та гармонізацію правил. Адже NGT можуть сприяти сталому виробництву продуктів харчування в умовах глобальної зміни клімату та зміни геополітичних умов. Ці аспекти особливо зараз набувають нового виміру в контексті нападу росії на Україну як з точки зору продовольчої, так і енергетичної безпеки.