2 вересня 2022, 12:00, Україна

Восени ціни на українське зерно зростуть

Про це розповів Богдан Костецький, операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest у матеріалі «З жовтня-листопада ціни на зерно зростуть, а маржа трейдера знизиться до $5-10 на тонні», пише Kurkul.com.

«Зараз ринку CPT-порт вимальовують досить цікаві ціни. На продовольчу пшеницю прайс на рівні $205. Це найкраща ціна, яку бачив ринок за останні місяці. Навіть, якщо береш ціни у порту Рені, де вони орієнтовно такі самі, але доставка коштує на $30-40 дорожче. Тому передумови для підвищення ліквідності і укріплення цін на ринку CPT уже є. Просто вона ще не проникла на лінійні елеватори», — розповів експерт. 

Для порівняння Богдан Костецький розповів, що ціна на Дунайських портах в липні була досить подібна до спотових цін в глибоководних портах, які є наразі.

«Поки що продавець заощаджує $20-30/т на логістиці, а покупець має десятки доларів прибутку. З часом прибутковість збалансується, і тут є потенціал на ріст закупівельних цін. Щодо зовнішніх ринків, українська кукурудза й пшениця виглядають конкурентними відносно інших походжень», — додав операційний директор.

Як прогнозує Богдан Костецький, з жовтня-листопада ціни зростатимуть, а маржинальність складатиме на десятки, а умовно $5-10, все рівно задовольняючи операторів ринку.