1 вересня 2022, 11:43, Добрива

Українські науковці вивчають нові штами бульбочкових бактерій

Про це повідомляє Інститут сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН.

​Робота проводиться в лабораторії рослинно-мікробних взаємодій Інституту в рамках завдання «Дослідження видового різноманіття бульбочкових бактерій роду Bradyrhizobium та їх роль у регуляції продукційного процесу сої» ПНД НААН 08 «Сільськогосподарська мікробіологія».

Науковці дослідили наявність в агроценозах України бульбочкових бактерій, здатних утворювати азотфіксуючі бульбочки на коренях арахісу. Зокрема, при вирощуванні рослин арахісу на дерново-підзолистому ґрунті та чорноземі вилугуваному у кореневих бульбочках виявлені представники двох видів бульбочкових бактерій — Bradyrhizobium lupini і Bradyrhizobium japonicum.

«Домінуючими мікросимбіонтами арахісу були бульбочкові бактерії люпину серогрупи 367а (54,2 і 45,8% відповідно ґрунтам). Меншу кількість бульбочок формували інтенсивнорослі ризобії сої серогрупи КВ11 (16,7 і 12,5%). Частка бульбочкових бактерій, не віднесених до досліджуваних серогруп, становила 21,9 та 41,7%. Із бульбочок арахісу виділено 15 нових штамів бульбочкових бактерій, які ідентифіковані як Bradyrhizobium lupini (7 од.), Bradyrhizobium japonicum (4 од.) та Bradyrhizobium sp. (4 од.)», — йдеться в повідомленні.

Читати також: Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

Зазначається, що дослідження щодо вивчення активності штамів та отримання найбільш ефективних тривають і надалі, з метою створення нових мікробних препаратів для сільськогосподарського виробництва.

Нагадаємо, в НААН розповіли, як обрати оптимальний спосіб сидерації.