1 вересня 2022, 10:23, Україна

Попит на сою на світовому ринку в сезоні 2023 збережеться — прогноз

Такими прогнозами ділиться Насіннєва Асоціація України, спираючись на низку причин.

  • В світі постійно росте запит на білкові культури та продукти з них.

Попри те, що в ЄС у 2022 році посіви сої були найбільшими за останні роки (4,5 млн га), відповідно очікується й високий врожай, ціни на глобальному ринку на товар і його потрібність не зменшаться, зазначають в Асоціації. Причиною є неврожайність і посуха в США та Китаї. Останній виходить на міжнародні ринки соєвих бобів, нарощуючи імпортну активність. Це провокує ріст цін на світовому ринку. А отже, попит на сою і ціна на неї не зменшиться.

  • Проблеми з експортом зернових в Україні.

На початку серпня Міністерство аграрної політики та продовольства України покращило прогнози щодо збору зернових і олійних до 65-67 млн тонн. З одного боку це хороша новина, але з іншого це новий виклик для аграріїв у зберіганні врожаю.

«Не зважаючи на розблокування портів, ми все ще маємо дефіцит місткостей, заводів і елеваторів для зберігання й перероблення зібраної з поля продукції. Разом з новим врожаєм ми все одно матимемо перехідних залишків продукції на рівні +/- 30 млн тонн. У цій ситуації соя має виграшні позиції для реалізації й експорту: її менше, ніж зернових, та легше перевезти наземним і водним транспортом», — пояснюють в Асоціації.

  • Основні регіони вирощування сої наразі не перебувають у зоні активних бойових дій і не можуть конкурувати з південними регіонами в площах зернових.

За даними Асоціації, на полях у північних і західних областях гарні показники демонструють сорти Абеліна, Ментор, Сіберія, Амадеа, Аляска та інші, тож є сенс надалі розвивати й нарощувати площі під цією культурою.

«Відтак диверсифікація ризиків, попит на світовому ринку, відносно легке вирощування та інші фактори роблять сою привабливою для аграріїв. Тому площа посівів 2023-го буде або на рівні цього року, або збільшиться», — підсумовують в Насіннєвій Асоціації України.

Нагадаємо, тривала спека і суховії погіршили стан посівів кукурудзи у центральних і південних областях.