30 серпня 2022, 17:06, ЗЗР

Обробка етанолом може допомогти рослинам пережити посуху

Як зазначається, дослідження показує, що екзогенне застосування етанолу (тобто нанесення на поверхню рослин) значно підвищує посухостійкість рису та пшениці.

Аналіз рослин після застосування етанолу виявив збільшення вмісту амінокислот, пов’язаних зі стійкістю до посухи, а також, що спричинена посухою втрата вологи була призупинена. Обробка етанолом спричинила закриття продихів, через які волога випаровується з рослин. 

Сухе землеробство як інструмент адаптації до змін клімату

Читати

Дослідники заявили, що їхні висновки «підкреслюють нову стратегію виживання для збільшення виробництва сільськогосподарських культур в умовах обмеженої кількості води».

Очікується, що умови обмеженого вологозабезпечення стануть частішими та тривалішими через зміну клімату, що, за словами дослідників, викликає занепокоєння щодо продовольчої безпеки.

У дослідженні підкреслюється, що «ретельне розуміння» реакції рослин на стрес від посухи «важливо для розробки ефективних стратегій пом’якшення несприятливих наслідків стресу від посухи».

Дослідники заявили, що застосування хімічних речовин у технологіях вирощування рослин для підвищення посухостійкості має бути доступним для фермерів, екологічно чистим і безпечним для людей, тварин і рослин. Згідно з дослідженнями, етанол відповідає цим критеріям, але також є ефективним.

Широке використання етанолу для цієї мети також компенсувало б необхідність генетично модифікувати рослини, щоб зробити їх більш стійкими до посухи.

«Посухостійкість, викликана ​​етанолом, може бути використана для пом’якшення несприятливих наслідків стресу від посухи та є альтернативою вирощування ГМО культур або трудомістким класичним методам селекції», — кажуть дослідники.

Читати також: Польські фахівці надали поради щодо подолання наслідків кліматичних змін