25 серпня 2022, 13:37, Технології

Виявлено природний механізм, який допомагає рослинам обмежити втрату води

Про це повідомляє FutureFarming.

Як зазначається, вчені з Австралійського національного університету (ANU) та Університету Джеймса Кука (JCU) виявили природний механізм, який допомагає рослинам обмежити втрату води, незначно впливаючи на споживання вуглекислого газу (CO2).

Відкриття було опубліковане в Nature Plants під керівництвом доктора Чін Вонга з ANU. Співавтор дослідження доктор Дієго Маркес сказав, що результати матимуть значні наслідки для сільськогосподарської галузі та можуть допомогти створенню більш стійких культур, здатних протистояти екстремальним погодним явищам, включаючи посуху.

«Рослини постійно втрачають воду через пори в «шкірі» листя. Ці самі пори дозволяють CO2 проникати в листя і є критично важливими для їх виживання. На кожну отриману одиницю CO2 рослини зазвичай втрачають сотні одиниць води. Ось чому рослинам потрібно багато води, щоб рости та виживати», — пояснив доктор Маркес.

За його словами, механізм, який вони продемонстрували, активується, коли навколишнє середовище сухе, наприклад, у спекотний літній день, щоб дозволити рослині зменшити втрату води з незначним впливом на поглинання CO2.

Нестача опадів та методи пом’якшення наслідків

Читати

Дослідники вважають, що цим механізмом збереження води можна маніпулювати, і він, у свою чергу, може стати ключем до вирощування більш водоефективних культур.

За словами провідного автора доктора Вонга, висновки команди ANU є «відкриттям мрії» з наукової та сільськогосподарської точки зору. 

«Сільськогосподарська галузь давно покладає великі надії на вчених, щоб знайти спосіб вирощувати високопродуктивні культури, які ефективно використовують воду», — сказав доктор Вонг.

Наразі це одне із ключових питань для науковців-біологів — як збільшити поглинання CO2 і зменшити втрати води без негативного впливу на врожайність. Наявність цього механізму, який може зменшити втрати води з невеликим впливом на поглинання CO2, відкриває можливість для вчених-аграріїв і селекціонерів, які досліджують шляхи підвищення ефективності використання пологи та створення посухостійких культур.

Втім, хоч дослідники підтвердили, що існує система, яка працює для обмеження кількості води, що втрачається з листя, але вони все ще не знають, що це спричиняє.

«Наша головна мета зараз — визначити структури всередині рослини, які дозволяють цей контроль. Ми вважаємо, що відповідальними є канали, які називаються аквапорами і розташовані в клітинних мембранах», — сказав доктор Маркес.

Коли вчені зможуть це підтвердити, то вже тоді почнуть думати про те, як зможуть маніпулювати цими системами і застосувати у практичному втіленні для сільськогосподарської галузі.

Читати також: Повітряні корені кукурудзи надають рослині 10-15% вологозабезпечення, — експерт