23 серпня 2022, 16:37, Україна

У Запорізькій області виявили вогнища небезпечного карантинного бур'яна

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

«Це адвентивна (чужорідна) рослина північноамериканського походження, яку в Україні вперше виявлено на Херсонщині у 50-х роках минулого століття. Вона швидко поширилась у південних регіонах на приморських і прибережних пісках, у піщаному степу, на пасовищах, виноградниках, посівах просапних культур, газонах, уздовж доріг і засмічених місцях», — йдеться в повідомленні.

Для людини рослина також небезпечна, яка завдяки наявності біля колосків колючої обгортки з численних твердих, зрослих біля основи і спрямованих у різні боки міцних, гострих, прямих шипів може викликати запалення та/або подразнення шкіри при контакті. Вкриті шипами плоди цієї рослини пошкоджують шкіру тварин, ранять шлунково-кишковий тракт та ротову порожнину. Колоски ценхрусу володіють аллелопатичним потенціалом, тобто в огортках містяться речовини, які пригнічують проростання насіння інших рослин. Бур'ян посухостійкий.

Морфологічно-біологічні особливості ценхруса довгоголкового

Стебла ценхруса довгоголкового товсті, плоскі, прямі, добре облистнені і розгалужені. 

  • Висота рослин 20-60 см.
  • Суцвіття — колосоподібна волоть, що складається з 8-15 колосків буруватого або жовтувато-зеленого кольору, вкритих гострими шипами. Колоски вузькі, оточені колючою обгорткою із щетинок, що зростаються біля основи.
  • Плід — зернівка. Зернівка має чорно — бурий або зелено – жовтий колір, схожа на насінини суданської трави, але менша за розміром, вкрита колосковою лускою й оточена гострими шипами, завдяки яким прикріплюється до шерсті тварин та одягу людей.
  • Сходи ценхрусу з’являються наприкінці квітня-початку червня. Цвіте у червні-вересні. Насіння достигає у серпні-вересні. Одна рослина утворює близько 2000 насінин. Росте біля доріг, озер, водойм, в парках, на дитячих майданчиках, на піщаних ґрунтах.

Мешканців Запорізької області Держпродспоживслужба закликала здійснювати механічне знищення рослин (виривання рослини з кореневою системою) для недопущення подальшого розповсюдження насіння.

Нагадаємо, соняшникова шипоноска пошкоджує до 15% посівів соняшнику на півдні.