23 серпня 2022, 15:00, Світ

Солома рожевого кольору: в Британії знайшли пояснення феномену

Про це повідомляє agriland.ie.

«Це ще один приклад того, наскільки чутливою може бути природа до екстремальних погодних умов — у цьому випадку поєднання довгих спекотних днів і рекордного дефіциту вологи в ґрунті», — йдеться в повідомленні.

На феномен звернула увагу Асоціація розвитку калійної промисловості (PDA). Її представник відмітив, що тривала посуха в 2018 році під час підготовки до збирання врожаю призвела до передчасного старіння багатьох культур. За таких умов деякі природні процеси в рослинах не завершуються повністю.

«Якщо період наливу зерна скорочується, високий рівень калію може залишатися в соломі під час збирання. Коли культура дозріває та старіє, клітини рослин тріскаються, дозволяючи частині калію, який вони містять, вимиватися назад у ґрунт, — пояснюють в Асоціації. — І якщо перед вивезенням соломи з поля випадає мало опадів або їх зовсім немає, це призводить до підвищення концентрації поживних речовин, оскільки менше калію вимивається в ґрунт»

Читати також: Чи будуть аграрії масово переходити на органічні добрива цьогоріч, — розповіли фахівці

Щодо зміни кольору соломи, то відповідь, на думку представників Асоціації, може лежати в реакції рослини на стрес. Оскільки антоціани — рослинні пігменти, які можуть надавати квіткам, плодам і насінню червоно-фіолетовий колір.

Вони природним чином з'являються наприкінці літа внаслідок розпаду цукрів, коли листя старіє, а рівень фосфатів падає, що, наприклад, призводить до появи червоних і фіолетових кольорів на осінньому листі. І хоча зазвичай антоціани не присутні в активно ростучій тканині листя, вони можуть бути індуковані у відповідь на абіотичні стреси, такі як посуха, висока засоленість, дефіцит фосфору, надлишок світла та холод.

В Асоціації додали, що під час підготовки до збору врожаю 2018 року два з цих абіотичних стресів вийшли за межі норми: посуха та світло. Цьогоріч в деяких районах Британії спостерігався посушливий період з високою інтенсивністю світла та високою температурою, що, ймовірно, призвело до стресу та підвищення рівня антоціанів.

Це навело Асоціацію на думку, що попри зв'язок кольору з підвищеним рівнем калію, високий вміст елементу є не причиною порожевіння соломи, а симптомом.

Нагадаємо, в Україні дослідили сумісне застосування наночастинок і мікробних препаратів на ріст картоплі.