22 серпня 2022, 11:38, ЗЗР

Аграріям розповіли про переваги первинного інсектицидного захисту

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Вони наголошують, одним із важливих елементів успішної стратегії захисту культур є забезпечення надійного первинного інсектицидного захисту.

«Аграрії часто заощаджують на первинному інсектицидному захисті озимих зернових і ріпаку, натомість помилково вважаючи, що фунгіцидного протруйника буде цілком достатньо, — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Пошкодження насіння та сходів ґрунтовими та ранньопіслясходовими шкідниками — серйозна загроза, яка у різні роки може спричинити втрату до 50% майбутньої врожайності»

Фахівець додав, що додатковий плюс інсектицидного протруювання — заощадження коштів при вирощуванні, оскільки його проведення обходиться дешевше, ніж проведенння повноцінної обробки після появи сходів. Крім того, ефективність протруювання не залежатиме від погодних факторів, на відміну від обприскування по вегетації

Враховуючи наявність в полі, насамперед, ґрунтових шкідників перевагу фахівець радить віддати препаратам на основі тіаметоксаму. Зокрема, для захисту озимих зернових і ріпаку на початкових етапах росту та розвитку від комплексу шкідників підійде протруйник Екзор (тіаметоксам, 600 г/л).

Читати також: Технологія вирощування озимого ріпаку: підготовка та сівба

Екзор контролює широкий спектр ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників — хлібну жужелицю, попелиць, цикадок, злакових мух та інших.

Зі сдів фахівця, діюча речовина протруйника характеризується високою швидкістю поглинання та переміщення проростаючим насінням і молодими сходами культурних рослин. Вона блокує нікотинові рецептори шкідника в постсинаптичній мембрані синапсу, які відповідають за розпізнавання молекул ацетилхоліну. В результаті припиняється передача нервового імпульсу, і протягом години порушується рухома активність шкідника, що не дозволяє йому продовжувати процес живлення.

За рахунок рухливості діючої речовини забезпечується надзвичайно тривалий захист як кореневої системи, так і вегетативної частини рослин. Крумі того, Екзор можна застосовувати у баковій суміші з фунгіцидними протруйниками для забезпечення комплексного первинного захисту культури.

Нагадаємо, вітчизняні аграрії вже зібрали пшеницю з 91% площ, середня врожайність — 4,04 т/га.