11 серпня 2022, 16:45, Насіння

Чи може біопрепарат стати альтернативою мінеральному добриву, — розповів експерт

Про це розповів Максим Головатюк, представник компанії «БТУ-ЦЕНТР» під час круглого столу «Як працювати без добрив: економіка, якість розвиток».

«На сьогодні ми випробували різні варіанти внесення біопрепарату Граундфікс. Зокрема під передпосівну культивацію вносять від 3 до 5 л/га залежно від культури. Плюс застосування препарату у тому, що ми маємо хорошу післядію по врожайності і якості зерна на наступну культуру», — розповів він.

Зокрема, в досліді 2017 року, де застосовували Граундфікс у нормі 5 л/га при сівбі соняшнику ми отримали 0,31 т прибавки до контролю. Післядія на наступній культурі озимій пшениці була обчислена в 0,29 т/га прибавки.

Найбільш популярними способами внесення препарату є:

  • внесення в суміші з КАС;
  • внесення з РКД в рядок під сівбу.

Максим Головатюк відмітив, що як тільки в Україні розпочалася сівба озимого ріпаку, аграрії застосовують Граундфікс як в рядок, так і суцільним масивом. Великим плюсом препарату він вважає зміну рухомого фосфору.

«Наприклад, при вирощуванні соняшнику до внесення препарату ми відбирали проби ґрунту на аналіз. На контролі і на дослідній ділянці ми визначали рухомість фосфору. Потім проводили аналізи під час цвітіння і збирання врожаю. Збільшення рухомого фосфору спостерігалося від 13%, обмінного калію від 17% і, що головне, приріст урожайності від 8%. Післядія препарату після суцільного внесення — від 5% і більше», — зазначив фахівець.

За даними трирічних досліджень, проведених у Вінницькому НАУ, біопрепарат забезпечує ефективність навіть за зменшеної норми. Випробування проводилися на сої, соняшнику і кукурудзі. Контроль 100% норма NPK, у дослідних варіантах вносили Граундфікс на 30% та навіть 50% менше норми. У варіантах зі зменшеною нормою відмічалася позитивна динаміка врожайності, зокрема при 0,5 л/га в досліді отримали прибавку 0,5 т/га, каже Максим Головатюк. 

Щодо економіки застосування, урожайність після застосування Граундфікс була не набагато меншою, ніж за контролю при 100% нормі NPK, але була відмічена суттєва економія на добривах.

Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля
Читати

 

Щодо прибавки, то в дослідах у Тернопільській області, де під передпосівну культивацію під озиму пшеницю вносили 5 л/га Граундфіксу, приріст був 1 т/га. У Чернігівській області вносили в підживлення 3 л/га з чистим КАСом. Титр не падав, а по прибавці отримали 0,53 т/га. У Черкаській області отримали 0,19 т/га по підживленню з КАСом, по основному обробітку з Екостерном отримали приріст 1,46 т/га.

Щодо рекомендацій до застосування препарату залежно від типу ґрунту, фахівець БТУ-ЦЕНТР зазначив, що найвища ефективність буде на суглинистих ґрунтах за нейтральної та слаболужної реакції середовища. На легких і кислих ґрунтах препарат дуже гарно спрацьовує в парі Гуміфренд (гумат), який підсилює дію фосфор-мобілізатора. На ґрунтах багатих на фосфор Граундфікс переводить з недоступних в доступні для рослини. При внесенні в рядок дає більше засвоєння тих чи інших добрив.

Щодо сумісності Граундфікса з іншими добривами, Максим Головатюк зазначає, його несумісність з аміаком і аміачною водою. З рештою азотних добрив, у т.ч. КАС і РКД він сумісний. 

«При поєднанні з РКД ми рекомендуємо в баковій суміші 1:1 з водою. Тому що під час посівної різні температури повітря і при 3-4°С РКД стає важким. Тобто, при додаванні в чисте РКД важко висівається, зупиняються агрегати. Іноді хороші результати можна отримати у поєднанні Граундфікс із ґрунтовими гербіцидами в баковій суміші, але за умови достатньої зволоженості ґрунту. Плюс від такого внесення — один прохід техніки», — зауважив він.

Нагадаємо, в Україні здійснили сівбу амаранту дроном.