11 серпня 2022, 09:00, ЗЗР

Посівам сої на півночі загрожує небезпечний шкідник: як запобігти

Про це повідомив фахівець компанії LNZ Group Юрій Баранчук.

«Вперше появу шкідника ми помітили у Васильківському районі на Київщині. Свою життєдіяльність він розпочав у посівах соняшнику. Його шкодочинний ефект призводить до збільшення транспіраційного коефіцієнту, через що відбувається відносно швидке, особливо за посушливих умов, засихання рослин. Також знижується інтенсивність фотосинтезу через виділення кліщем хлорофіл розкладаючих ферментів», — пояснив Юрій Баранчук.

Сприятливими умовами для розвитку та масового збільшення популяції павутинного кліща в посівах сої є низька вологість повітря та висока температура, які спостерігаються цього року в Україні в цілому.

Читати також: Яку культуру посіяти в наступному сезоні? Попередні роздуми

Для боротьби з шкідником фахівець рекомендує застосовувати високоселективний контактний акарицид Миральд (фенпіроксимат, 50 г/л) з хімічної групи тетразинів у нормі 0,7–1,15 л/га. Він працює на всіх стадіях розвитку кліщів та характеризується тривалою дією.

«Діюча речовина повністю знищує усі рухомі стадії розвитку кліща та проявляє високу овіцидну дію. Зокрема, порушує процеси окислювального фосфорилювання, що призводить до повної зупинки процесів життєдіяльності та швидкої загибелі шкідників», — додає Юрій Баранчук.

Нагадаємо, через високі ціни на газ BASF та Yara International вимушені скоротити виробництво добрив.