8 серпня 2022, 10:35, Насіння

У Польщі набувають поширення реліктові види зернових культур

Як зазначає Farmer.pl, завдяки споживачам інтерес до вирощування старих сортів злаків переживає ренесанс. Ці нішеві культури ідеально підходять для екологічного та органічного виробництва, оскільки менш вимогливі. Вони більш стійкі до абіотичних стресів, у тому числі до посух, що дедалі частішають.

Площа їх вирощування в Польщі становить лише кілька відсотків від загальних площ посівів зернових культур. Ці види дають можливість зберегти біорізноманіття в сільському господарстві, але поширення їх виробництва вимагає більшої доступності насіннєвого матеріалу.

Селекційні сорти втратили свої природні адаптивні властивості на користь покращених кількісних і якісних ознак. Наразі серед давніх сортів пшениці в Польщі найбільш поширені: спельта, однозернянка, рідше голомша (або двозернянка, полба, больба, еммер) і круглозерна.

Тіні забутих … злаків: хто в Україні вирощує спельту

Читати

У спельти, однозернянки та голомші після обмолоту зерно залишається в полові. Всі три види зустрічаються як у ярій, так і в озимій формі. Але частіше висівають озимі. У списку сортів, який веде COBORU (табл. 1), у 2021 році було: 6 сортів спельти та по 2 сорти емеру та однозернянки. 

Однозерна пшениця є однією з найбільш давніх. Відомо, що її вирощували ще в 10 000 р. до н.

  • Спельта в Польщі є найпоширенішим культивованим стародавнім видом. Добре пристосовується до несприятливих погодних умов, досягає до 150 см висоти і має міцні луски, які захищають зерно від зараження.
  • Рідше вирощують голомшу через її низьку врожайність. Сорти її здебільшого остисті. Більшого поширення вона отримала у Німеччині та Італії, де борошно з голомші використовують для хліба й макаронних виробів.
  • Пшениця однозернянка — складна для вирощування злакова культура. Вона має тонкі стебла й короткі колоски, а зерна дрібніші, ніж у м’якої пшениці.

Давні види злаків добре приживаються на бідніших ґрунтах, вони більш стійкі до погодних аномалій. Вони також менш сприйнятливі до шкідників і патогенів. Вони не вимагають інтенсивного захисту. Оскільки мають високі колоски з міцною соломою, внесення мінеральних добрив має бути збалансованим, щоб не викликати надто інтенствний ріст рослин.

Найкращим попередником є ​​бобові.  Рекомендована норма висіву відносно висока, що дозволяє рослинам більше конкурувати з бур’янами. Озиму спельту слід висівати нормою близько 300 кг/га, а яру — від 220 до 250 кг/га. Яру голомшу — 200-230 кг/га, озиму — 250 кг/га. Обидва типи пшениці однозерної сіють у нормі 200 кг/га.

Збирати їх складніше, ніж м'яку пшеницю, оскільки полова міцно прилипає до зерна, що потребує додаткового очищення.