3 серпня 2022, 10:25, Україна

Остиста пшениця чи безоста: експерт розвінчав міфи про вищу врожайність безостих сортів

Про це розповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

«Для мене це питання просте, але багато аграріїв справді задають його. Переважна кількість сортів остистої пшениці відноситься до різновиду Erytrospermum, решта — безості Lutescens. Це два різновиди одного виду пшениці. Вони ідентичні за напрямом використання. Ще існує проміжний тип, створений схрещуванням різновидів», — пояснив він.

Науковець додав, що переважна більшість іноземних сортів безості. В Україні теж велика кількість таких. При цьому побутує думка, що безосту пшеницю можна густіше сіяти, а безосту рідше. Сергій Авраменко перевірив цю теорію з нормами висіву остистої і безостої пшениці, але різниці не виявив.

Наступною теорією, яку перевірив науковець, була врожайність різновидів. Зокрема, чи існує відмінність у врожайності остистої і безостої пшениці.

«Ості сприяють фотосинтезу рослин і таким чином впливають на формування врожаю та якість зерна. А в безостих сортів, відповідно до цієї теорії, врожайність має бути нижчою через відсутність остей. Однак ця теорія не зовсім вірна. Так, ості дійсно допомагають у фотосинтезі. Однак безоста пшениця компенсує "втрату" за рахунок більш видовженого колосу, відповідно, більшої кількості колосків. Крім того, сорти безостої пшениці можуть мати більш широкі луски», — каже фахівець.

Крім того, функція фотосинтезу залежить і від ширини листкової пластинки, висоти стебла, тож на одні лише ості не варто сподіватися, говорить Сергій Авраменко. 

Читати також: Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця

Цікаву відмінність він все-таки помітив. Після випадання граду фахівець порівняв осипання у остисої і безостої пшениць. Виявилось, що град менше пошкоджував посіви остистої пшениці, тому що ості допомагали захистити зерно, виконуючи роль "пружини", не даючи колосу зламатися. Безості сорти пшениці в цьому програвали. Але попри це, істотної різниці за показниками якості і врожайності між остистими і безостими сортами немає.

Саме тому Сергій Авраменко радить оцінювати пшеницю не з позиції наявності чи відсутності остей, але за кількісними та якісними показниками сорту як висота рослина, термін збирання, коефіцієнт продуктивного кущення, якість зерна тощо.

Нагадаємо, урожай пшениці очікується на рівні 18-20 млн т, що уп’ятеро більше від потреби.