26 липня 2022, 11:55, Україна

Як виникає почорніння колоса та чи можна цьому запобігти, — розповідає фахівець

Про це розповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

«Щойно ми виїхали в поле, як одразу розпочалися інтенсивні опади і ми припинили збиральну кампанію. Ми чекаємо, поки пройдуть дощі, але хвороботворчі організми не чекають. Склалися сприятливі умови для ураження колоса», — каже він. 

Зі слів фахівця, почорніння колоса викликає комплекс різних видів збудників. Почорніння відбувається у період інтенсивного випадіння опадів на фоні високих температур.

«Якщо під час інтенсивних гроз або тривалих опадів температура повітря більше 25°С  і до того часу ми не встигаємо зібрати врожай, то в умовах перестою і на фоні опадів ми маємо почорніння колосу. В Україні таке почорніння прийнято називати альтернаріозом, але це не зовсім вірно, адже крім збудників Alternaria такий ефект можуть викликати й інші патогени, точніше сукупніть різних патогенів», — пояснює Сергій Авраменко.  

При обмолоті такого колосся, спорова маса потрапляє на насіння. Загалом же, наслідки почорніння колосу залежать від ступеню ураження. За слабкого ураження на зернівках буде менше характерного почорніння, але якщо інтенсивність вища, то спорова маса потрапляє насіння, зокрема, на чубчик.

Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця
Читати

Як пояснює фахівець, проблема в тому, що за сильного враження в хлібоприймальних пунктах таке насіння в 99% випадків невірно ідентифікують як уражене сажкою. Але інфікування сажкою відбувається інакше, тож, якщо аграрію зерно ідентифікували як таке, фахівець радить обов'язково вимагати сертифікат мікологічної експертизи.

Щодо захисту зернових від почорніння колосу, фахівець стверджує: на 100% захистити від цього не може жоден фунгіцид. Захистити посіви можна лише частково, адже первинне ураження відбуваться у період наливу зерна, воскової або повної стиглості за вищезазначених умов. Ці збудники — сапрофіти і на це потрібно зважати у захисті, говорить він. Тобто, якщо захисні заходи були проведені у період наливу зерна, то є вірогідність частково запобігти прояву почорніння, але якщо фунгіциди вносили під час колосіння чи цвітіння, то ні. 

Читати також: Гербіцидний захист соняшника — системи і препарати

Єдине рішення — якомога швидше зібрати урожай. 

Фахівець наголошує, за невисокого ступеню враження великих проблем зі збутом зерна не буде. Але у випадку, якщо враження почалося в більш ранній період, наслідками стануть чорний зародок, щуплість і зниження показників якості. Таке зерно буде неможливо здати по ціні продовольчого, лише на фураж.

Нагадаємо, площа обмолоту пшениці вже перевищила 1 млн га.