22 липня 2022, 11:13, Посівна

Основні аспекти підготовки ґрунту під сівбу озимого ріпаку назвав експерт

Про це зазначає Art FieldS, засновником якої є експерт з агротехнологій Олексій Сергієнко. Як наголошується у повідомленні, насамперед необхідно вивчити історію внесених гербіцидів, які можуть через післядію і фітотоксичність негативно вплинути на розвиток ріпаку озимого і пшениці. Крім того, падалиця ріпаку, стійкого до АЛС-гербіцидів, не всіма гербіцидами знищується. 

«Далі — контроль за подрібненням і рівномірним розподілом соломи в полі. Особливо на пшеничних полях, де буде висіватись озимий ріпак. 50 % успіху в отриманні високого урожаю озимого ріпаку залежить від менеджменту пшеничної соломи. В місцях валків та солом’яних пучків різко змінюється хімічний стан ґрунтів, накопичуються шкідливі кислоти, фенольні сполуки, альдегіди, які негативно впливають на розвиток рослин озимого ріпаку. Тому необхідно під час збирання ретельно подрібнювати солому і рівномірно її розподіляти по полю. Для цього встановити жорсткий контроль за роботою січкарні на комбайні, ножами та їх гостротою. В разі нерівномірного розподілу вслід за комбайном пружинною бороною розподілити солому по полю. Це зайві витрати 1-2 л дорогого дизельного пального, але це дасть можливість гарантовано отримати рівномірні сходи ріпаку та його задовільний розвиток восени і перезимівлю», — зазначається у повідомленні

Витрати на застосування деструкторів стерні компенсуються збільшенням врожайності, — фахівці

Читати

Відразу вслід за комбайном, наголошує експерт, необхідно провести лущення стерні, якщо це не нульовий обробіток чи strip-till. Затримка навіть на добу, під час сухої погоди і вітрів призведе до розриву в ґрунті вологи і утворення сухого прошарку 2-5 см. На час сівби ріпаку волога буде на глибині 10 см, але в посівному шарі її буде замало для отримання рівномірних сходів. Сходи будуть, але рвані. Інші рослини зійдуть через 10-15 днів, що в подальшому призведе до проблем із розвитком рослин, внесення регуляторів росту та задовільного загартування для хорошої перезимівлі.

«Після збирання пшениці з урожайністю від 6 і вище т/га без азотних добрив та деструкторів стерні не обійтися. Це відповідно 6 т соломи. 10 кг д.р. на 1 т соломи сьогодні — це велика розкіш, але внести до 20-30 кг д.р. азоту на 1 га не завадить. Плюс робота з якісними деструкторами стерні, які посприяють швидшому перетворенню соломи в органічну речовину», — додає експерт.

За його словами, досвід показує, що високоврожайні гібриди ріпаку забезпечують на 0,5-1 т/га вищу урожайність за рахунок стійкості до хвороб, стійкості до несприятливих зимових факторів і стійкості до обсипання насіння. Плюс формування рослини з максимальною кількість стручків на основному та бічних пагонах.

Підготовка ґрунту має бути настільки якісною, щоб дрібне насіння ріпаку, порівняно, наприклад, з кукурудзою чи соняшником, мало високий контакт із ґрунтом. Це означає, що структура ґрунту має бути відповідною до розміру самого насіння ріпаку, тобто 90% агрегатів має дорівнювати розміру висіяного насіння. А це уміння в налаштуванні культиваторів, компактоматів, підбір опцій до машин, уміння вчасно починати обробіток, особливо в умовах перезволоженого ґрунту. Не доводити ґрунт до сухого стану, з бур’янами боротися не культивацією, а гербіцидами тощо.