21 липня 2022, 15:16, Насіння

За вирощування гібридного ячменю можна заощадити на добривах, — британські дослідники

Про це пише Farmers Weekly. Нові незалежні дослідження показали, що гібридний ячмінь, який отримує зменшену дозу азотних добрив, може забезпечувати такі самі врожаї, що і звичайний озимий ячмінь (який сіють британські аграрії) із вищою стандартною дозою.

Дослідження, проведені компанією Adas, порівнювали два гібридні сорти ячменю з двома звичайними дворядними сортами озимого фуражного ячменю в дозах N від 0 до 360 кг/га.

Яку культуру посіяти в наступному сезоні? Попередні роздуми

Читати

Ця робота стала частиною більшої програми оцінки переваг гібридів ячменю одного з відомих брендів. Як зазначила директор проекту Adas Сара Кендалл, за внесення 200 кг N/га — дози, яка потенційно може використовуватися для підвищення врожайності озимого фуражного ячменю, — обидва гібриди значно перевищили врожайність своїх сортових аналогів.

Вони дали 9,92 т/га та 9,71 т/га проти 8,19 т/га та 8,13 т/га звичайних сортів відповідно.

Схожа тенденція спостерігалась тенденцію і за більш стандартних 180 кг N/га, що також актуально, адже за словами пані Кендалл, це економічно оптимальна норма азоту для сортів.

«Використовуючи стандартний коефіцієнт беззбитковості для азотних добрив 5:1, аналіз даних виявив, що гібриди потребують приблизно 65 кг/га менше азоту для досягнення врожайності, подібної до одного зі звичайних сортів», — сказала доктор Кендалл.

Дослідники зробили висновок, що за однакової кількості азоту, яку поглинають рослини, гібриди ячменю дають більший урожай.

Читати також: Норми і фази внесення 3-ї дози азотного добрива на озимій пшениці — від польського експерта