20 липня 2022, 15:29, Урожай

Європу поглинає посуха — очікується нижчий урожай у більшості регіонів

Як повідомляє Farmer.pl з посиланням на звіт Глобальної обсерваторії посух (GDO, Global Drought Observatory) за липень цього року, результати спостережень викликають занепокоєння.

Згідно з отриманими даними, сильна посуха вразила кілька дерегіонів Європи з початку року й поширюється надалі. Найбільше на ситуацію вплинули перші хвилі спеки, зафіксовані в травні та червні в багатьох регіонах, головним чином у південній Європі.

Тривалий сильний дефіцит опадів має великий вплив на стан річок по всьому континенту. Посухові стреси знизили потенціал врожайності багатьох видів сільськогосподарських культур. Згідно зі звітом GDO, водопостачання в багатьох регіонах може опинитися під загрозою в найближчі місяці.

Ранньовесняна посуха з'явилася в Італійській низовині, південній, центральній і західній Франції, центральній Німеччині та східній Угорщині, Португалії та північній Іспанії, серед інших.

Від Угорщини, через Німеччину, до Піренейського півострова масштаби екстремальної посухи зростають з кожним днем.

Недобір урожаю кукурудзи через посуху очікують у південно-західних районах Вінниччини

Читати

Як зазначено у звіті, стрес, пов’язаний з дефіцитом вологи та спекою, спричинив зниження врожайності порівняно з попередніми негативними прогнозами для зернових та інших культур. Прогнозується найбільше падіння врожайності, і значна частина вже зафіксована у Франції, Румунії, Іспанії, Португалії та Італії. Також посуха негативно вплине на врожайність у Німеччині, Польщі, Угорщині, Словенії та Хорватії.

Посуха на такій великій частині континенту унікальна, зазначають автори дослідження. 

На думку багатьох експертів, в Європі може спостерігатися найбільша за останні роки масштабна посуха. Величезна спека та рекордні температури, які зараз фіксуються в багатьох регіонах, ляжуть тягарем на сільськогосподарське виробництво, але також порушать баланс багатьох екосистем. 

Читати також: Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця