20 липня 2022, 13:46, Насіння

У гірських районах Прикарпаття вирощують кукурудзу з Піренеїв

Як зазначає Golos.com.ua, вочевидь, на це вплинули проблеми зі збутом зерна, запаси якого ще й досі зберігають із торішнього врожаю. Водночас, зауважує видання, селяни-одноосібники навіть дещо збільшили площі вирощування цієї культури. Навіть у гірських районах.

«У високогірному Косівському районі кукурудзу вирощують у низинній частині. Стимулом до збільшення площ під цією культурою стало те, що на початку війни для підтримки наших селян ми отримали безплатний посівний матеріал зі Швейцарії, який розподілили в громадах», — пояснює Василь Жмендак, начальник відділу економіки, агропромислового розвитку, освіти, охорони здоров'я, культури, спорту та туризму райдержадміністрації.

Він розповів, що надане насіння кукурудзи походить із Атлантичних Піренеїв (департамент Франції), не гібридне, зі значним потенціалом урожайності. Насіння адаптується до місцевого ґрунту та клімату. Однак радили господарям засівати компактні ділянки, які дають набагато краще запилення, ніж довгі рядки.

«Сподіваюся, така допомога стане корисною для наших селян у нинішній нелегкий час. Загалом у районі є 11 тис. га ріллі. Кукурудза дозріває на 2 тисячах, решта відведено під інші культури. Озимий ячмінь уже змолотили. Невдовзі приступимо й до збору озимої пшениці. Вирощуємо переважно зернові, зокрема гречку, картоплю, а також сою», — наголошує Василь Жмендак.

Цьогоріч у Косівському районі також і соняшник, насіння якого отримали разом із кукурудзою як гуманітарну допомогу. Багато площ відведено під сінокоси.

«Втім, маємо проблему: стрімко зростає вартість сушіння. За попередніми підрахунками, за доведення 1 т зерна кукурудзи до оптимальної вологості 14% треба буде викласти до 1000 гривень. А це призведе до підвищення собівартості врожаю. Торік восени збирали з вологістю 18%. Хто не встиг через непогоду обмолотити восени, взимку зазнав більших збитків. Затрати на виробництво тонни зерна становлять 4-4,5 тис. грн, а продати зараз можна не вище 5 тис. грн/т», — додає начальник відділу.

Сільгоспвиробники Косівського району досі мають нереалізовану кукурудзу торішнього врожаю.

Утім, Василь Жмендак вважає: головне, аби вдалося зібрати вирощене. А врожаєм поділяться із тими регіонами, де ниви згоріли.

Аналітики озвучили прогноз урожаю кукурудзи в Україні в 2022 році
Читати

Загалом же, як повідомили в департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, цьогоріч в області за всіма категоріями господарств до збирання підлягає 145 тисяч гектарів зернових та зернобобових культур. Пшениця займає 54,4 тис. га, ячмінь — 23,5 тис. га, жито — 1,8 тис. га, кукурудза — 55,4 тис. га, овес — 4,1 тис. га. Під технічні культури відведено 108,8 тис. га, зокрема під сою — 48,9 тис. га, соняшник — 41 тис. га, ріпак -18,6 тис. га. Картоплю висадили на 60,5 тис. га, овочі — 10,9 тис. га. Загалом під урожай-2022 аграрії Прикарпаття збільшили площі на 4,5 тис. га порівняно із торішніми обсягами.

Станом на середину липня озимий ячмінь зібрано з 3,7 тис. га, озиму пшеницю — з 200 га. Намолочено загалом 22 тис. тонн зерна. За попередніми підрахунками, прогнозується отримати дещо більший як торік вал основних сільгоспкультур. Вагому частку становитиме й кукурудза, яка показує гарні види на врожай навіть у високогірному Косівському районі.