19 липня 2022, 12:00, Урожай

Середня врожайність зернових на Одещині не перевищує 2,4 т/га — ОВА

Про це повідомяє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин на сторінці у facebook.

Ця інформація була отримана під час робочої поїздки начальника Одеської військової адміністрації Максима Марченка та директорки Департаменту Алли Стоянової з метою контролю за перебігом збиральної кампанії, перевірки роботи агропереробних підприємств, зустрічі з керівниками фермерських господарств.

«Наші захисники боронять рідну землю на фронті, а фермери — забезпечують продовольчу безпеку. Так от, одеські аграрії засівали українські ниви — вони і зберуть наш хліб. Ми не дозволимо російським окупантам знищити чи вкрасти ані колоска одеської пшениці», — підкреслив Максим Марченко.

Алла Стоянова звернула увагу на те, що на сьогодні, аграріями Одещини обмолочено 40% засіяних площ і намолочено більш як 900 тис. т зерна. Урожайність озимої пшениці в середньому 2,3 т/га.

«Ці посівна та збиральна кампанії є найскладнішими за всі роки української незалежності. Проте національну економіку поставити на паузу не можна. Пшениця є ключовим товаром для забезпечення продовольчої безпеки. Саме Україна експортує 10% від усього світового продовольчого запасу. Тож потрібно формувати надійний тил і жити далі. Українцям не потрібно боятися продовольчої кризи. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, наша країна сьогодні має запаси пшениці на 2 роки, олії — на 5 років, кукурудзи — на 1,5 року. Але хвилюватися, навпаки, треба іншим країнам», — каже вона.

Директорка Департаменту наголосила, що Україна займає перше місце у світі за експортом соняшникової олії. Друге — за експортом ячменю та ріпаку. Третє — за експортом жита. Більше того, від постачання українського зерна залежить 400 млн людей у світі. 

Нагадаємо, на Рівненщині стартували індивідуальні екскурсії для аграріїв.