18 липня 2022, 17:03, Урожай

Наступного року в Україні може виникнути критичний дефіцит зернових — Гороян

Таку думку висловив голова Наглядової ради групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

«Наступного року ціна через дефіцит зернових буде дуже високою. Є загроза, що велика аграрна країна імпортуватиме зерно з інших країн, як це було у 90-х, коли ринок був повністю у тіні», — каже Рафаель Гороян.

Він зазначає, що наразі аграрії приймають рішення, чи сіяти наступного року, чи ні і все залежить від того, який прибуток вони отримають цього року.

«Якщо аграрій отримає збиток і ухвалить рішення не сіяти, із хлібом буде велика проблема. Тому державі зараз необхідно включитись у цей процес, щоб фермер зміг продовжити вести свій бізнес, — пояснює Рафаель Гороян. — Важливо не нехтувати напрямом трейдерів, експортерів, бо постраждає агровиробник»

Читати також: Яку культуру посіяти в наступному сезоні? Попередні роздуми

На його думку, підтримати аграрія держава може шляхом скасування або відшкодування ПДВ, а зволікання щодо відшкодування ПДВ експортерам зерна призведе до подальшого розвитку «чорного ринку». 

«Якщо в держави зараз недостатньо запасу міцності для відшкодування — нехай не платить фермер і не відшкодовує виробник. Якщо фермер вкладатиме 5500 грн у собівартість товару і продаватиме його за 3-4 тисячі, то як би його не дотували, він не сіятиме», — обґрунтовує він.

Рафаель Гороян додав, що аграрій отримає за свою продукцію високу ціну, якщо трейдер братиме активну участь у ринку, оскільки в такому разі почнуть працювати великі світові трейдерські компанії.

Нагадаємо, недобір урожаю кукурудзи через посуху очікують у південно-західних районах Вінниччини.