14 липня 2022, 11:42, Світ

Екстремальні погодні умови та війна в Україні підвищують інтерес до вирощування генетично модифікованої пшениці

Про це повідомляє futurefarming.com.

У цілому в світі відмічено зростання інтересу до генетично модифікованої посухостійкої пшениці HB4. У компанії Bioceres кажуть, що такий інтерес викликаний, насамперед, екстремальними погодними умовами та війною в Україні.

Наразі Bioceres Crop Solutions очікує дозвіл на сівбу в Австралії. Варто відмітити, що компанія вже має схвалення на вирощування ГМ-пшениці від інституцій харчової безпеки в Аргентині, Бразилії та Новій Зеландії. 

«Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США визначило, що сорт пшениці HB4 безпечний для споживання. Зараз Bioceres очікує відповідне схвалення від Міністерства сільського господарства США», — йдеться в повідомленні.

Дозвіл на сівбу та комерційне вирощування пшениці HB4 нині є тільки в Аргентині. Раніше повідомлялося, що в Бразилії наразі стартували випробування сорту посухостійкої генетично модифікованої пшениці Bioceres. Сівба відбулася на випробувальних полях у посушливому центрально-західному регіоні Серрадо, де фермери зазвичай вирощують сою та кукурудзу.

«Бразилія зможе збільшити обсяги виробництва пшениці, якщо буде дозволено вирощувати ГМО-пшеницю в посушливих регіонах країни і таким чином країна стане менш залежною від імпорту збіжжя з Аргентини», — додається.

Читати також: Бразилія планує збільшити обсяги виробництва немодифікованої сої

Інші основні зернові культури, сою та кукурудзу, вже в основному вирощують із використанням генетично модифікованого насіння. Деякі споживачі в минулому виступали проти використання цієї технології у пшениці, оскільки її споживали безпосередньо люди, а не згодовували худобі.

Нагадаємо, у портах Рені та Ізмаїл оприлюднили ціни на ріпак нового врожаю.

Переклад: SuperAgronom.com