11 липня 2022, 12:07, ЗЗР

Експерт назвав способи провокації проростання склероцій

Як зазначає Сергій Хаблак, агроном, доктор біологічних наук, у статті «Грибні хвороби соняшника: виявлення і захист» на SuperAgronom.com, склеротиніоз (або білу гниль соняшника) можна проконтролювати правильною сівозміною. Якщо після збирання врожаю на полі, засміченому склероціями, залишити зимувати їх у ґрунті на глибині до 5 см та наступного року посіяти на цьому полі злакову культуру, то в такому разі склероції проростають, спори розлітаються, проте злак має імунітет — і зараження не відбудеться. Таким чином можна зекономити на фунгіцидному захисті, вважає експерт.

«На жаль, серед агрономів побутує помилкове правило, чомусь поширене у вітчизняній літературі, що найкращий спосіб позбутися склероцій білої гнилі — це застосувати глибоку оранку. Проте сучасні дослідження показали, що на глибині до 5 см, якщо буде волога, то склероції обов’язково проростуть у наступному році. Якщо вони проростуть, то втратить свою життєздатність. А якщо склероції закопати на глибину понад 5 см, то вони входять у стан глибокого спокою, який може тривати від 8 до 12 років. Відповідно, на полях, уражених склеротиніозом, не слід застосовувати глибоку оранку — і на цю особливість варто звернути увагу. Якщо ви зібрали врожай, уражений склеротиніозом, залиште склероції зимувати на полі, а навесні висійте злакову культуру», — зауважує Сергій Хаблак.

Він додає: якщо ґрунт уражений склеротиніозом — варто висівати сидерати, зокрема гірчицю, кореневі виділення якої провокують вихід склероцій зі стану спокою, внаслідок чого вони проростають і не можуть перезимувати. Але цей агроприйом спрацює в тому випадку, якщо є волога, необхідна для проростання сходів культури-провокатора.

Читати також: Контроль хвороб на соняшнику: сівозміна та спектр дії основних фунгіцидів