11 липня 2022, 10:36, Урожай

Аналітики спрогнозували валовий збір та урожайність пшениці в Україні у 2022 році

Такі прогнози на цьогорічний урожай пшениці в Україні від аналітика Argus Media Олексія Єрьоміна оприлюднено у матеріалі «Пшениця 2022: на якій площі буде зібрано, врожайність та стан посівів» на Latifundist.com.

За словами експерта, які наводить видання, якби росія не напала на Україну 24 лютого, то найбільші збиральні площі пшениці відносно загальної збиральної площі в країні були б в Запорізькій, Харківській та Одеській області.

Зараз, в умовах війни, найбільшою за збиральними площами пшениці стає Одеська область. Також значно збільшилася доля Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

«Є великі сумніви, що Україна зможе зібрати врожай в Луганській та Херсонській областях. За нашим прогнозом, в Харківській області збиральна кампанія під контролем України буде проходити тільки на 50% площ пшениці», — зазначив експерт.

Збирання врожаю озимих — наскільки важливі терміни

Читати

За його словами, за гіпотетичним прогнозом, з 6 млн 730 тис. га пшениці засіяної в цьому році, під контролем України збиральна кампанія буде проходити тільки на 4,4 млн га. На тимчасово окупованих територіях, не підконтрольних Україні зараз, пшениця може бути зібрана з площі 1,4 млн га. Таким чином, загальна збиральна площа на підконтрольних і непідконтрольних територіях може становити 5,74 млн га.

Аналітик прогнозує, що середня врожайність пшениці на підконтрольних Україні територіях становитиме 4,14 т/га. Таким чином, на підконтрольних територіях Україна в 2022 р. може зібрати з площі 4,4 млн га близько 18,1 млн т пшениці.

«На непідконтрольних територіях теж буде проходити збиральна кампанія. За нашим гіпотетичним прогнозом, там може бути зібрано близько 3,7 млн т пшениці з середньою врожайністю 2,8 т/га. Для порівняння, п’ятирічна середня врожайність у минулі роки в цих 5 областях становила 3,5 т/га», — зауважив Олексій Єрьомін.

Фактично ці обсяги «вирвані» з економіки України, їх поновлення потребуватиме додаткових зусиль.

Читати також: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв