6 липня 2022, 17:28, Урожай

У NASA визначили, скільки сільгоспугідь окуповано в Україні

За даними аналітиків NASA Harvest (програма з продовольчої безпеки та сільського господарства), на цих територіях вирощують озимі культури — пшеницю, жито та ячмінь.

Повідомляється, що до війни Україна забезпечувала 46% світового експорту олії, 9% експорту пшениці, 17% ячменю та 12% кукурудзи на світових ринках. 

«Світова житниця — Україна — перебуває у стані війни. Ми знаходимося на початковій стадії продовольчої кризи, яка, ймовірно, так чи інакше торкнеться кожної країни та людини на Землі», — сказав Інбал Беккер-Решеф, директор програми NASA Harvest.

Додається, що для деяких груп населення це може означати відсутність товарів у магазинах. Для інших, це може означати гостріший брак продовольства.

Крім того, пише Earthobservatory.nasa.gov, Команда NASA Harvest разом із міжнародними партнерами з ініціативи GEO Global Agricultural Monitoring (GEOGLAM) вимірює численні фактори навколишнього середовища, включаючи опади, вологість ґрунту та температуру, щоб оцінити стан сільськогосподарських культур і передбачити врожайність наприкінці сезону. 

«Після повільного початку весни з сухою погодою та похолоданнями, надалі умови вирощування були більш сприятливими, і посіви добре наздогнали», — сказав пан Беккер-Решеф.

Вимірювання NDVI — важливі для аналізу NASA Harvest показники. У наведеній нижче діаграмі представлено короткий знімок умов вирощування в Миколаївській області, одному з найбільших виробників та експортерів пшениці в Україні.

Дослідники також розробили моделі, такі як алгоритм дистанційного визначення врожайності в сільському господарстві (ARYA), які передбачають врожайність шляхом поєднання показників NDVI з даними про умови навколишнього середовища протягом вегетаційного періоду з набору даних повторного аналізу MERRA-2 NASA. Моделі також включають детальні карти сільськогосподарських культур, засновані на спостереженнях MODIS, Sentinel-2 і Landsat і підтверджені польовими дослідженнями.

«Беручи все це до уваги, дані показують, що Україна перебуває на шляху до врожайності озимої пшениці близько 4,1 т/га». Це не настільки високий показник, як рекордний урожай пшениці в 2021 році, але це все одно значний урожай, враховуючи обставини», — зазначив Інбал Беккер-Решеф. 

Читати також: Олег Фурманець: «Відстрочених» проблем чимало, в масштабах України вони виллються пізніше великими складнощами