6 липня 2022, 08:58, Урожай

В УЗ пояснили, яких заходів вживають для зменшення черг для виїзду вагонів на кордонах

Ці та інші претензії аграріїв до УЗ окреслено в матеріалі «Тарифи залізниці +70%. Чому так різко і скільки це на тонні зерна? Шість питань до Укрзалізниці від агробізнесу» на Latifundist.com.

Як зазначається, в «Укрзалізниці» називають підвищення тарифів вимушеним кроком. Інфраструктура постраждала від обстрілів і на її відновлення треба більше 100 млрд грн — без підвищення не зможуть безперебійно працювати. Посадовці УЗ стверджують, що загалом роль української залізниці у вартості зерноперевезень переоцінена: навіть після підвищення вона не перевищуватиму 1/5 всіх витрат на логістику до порту і перевалку.

Серед проблем, які озвучили представники агросекорту — черги на кордонах, у яких вагони з зерном можуть стояти до 90 днів.

«Якість зерна відповідно знижується і в європейських портах іде дисконтування ціни. З останнього — по кукурудзі пропонували на $30 менше від ринкових прайсів. Коли вирішиться проблема черг?», — агро-наголосила Катерина Рибаченко, генеральна директорка компанії «Агро-Регіон».

Як зазначили у відповідь в «Укрзалізниці», наразі охочих перевезти вантажі в 5 разів більше, ніж є інфраструктурних можливостей на західних прикордонних переходах.

«Основна проблема в тому, що іноземні перевізники узгоджували значно більшу кількість навантаження вагонів у свій адрес, чим фактично приймали від УЗ на кордоні. Таким чином, наразі маємо чергу майже 40 тис. вагонів на мережі УЗ, котрі очікують перетин кордону», — зазначають у відповідь у держкомпанії.

І додають, що для поліпшення ситуації з чергами УЗ:

  • обмежила узгодження перевезень зі свого боку. УЗ підтверджує навантаження нових обсягів, в обсязі який фактично приймався іноземним перевізником в минулому місяці;
  • обмежили обсяги узгодження планів в розрізі перевізників та  номенклатури вантажу по кожному прикордонному переходу. В обсягах фактичної здачі за минулий місяць.

Також зазначається, що УЗ постійно впроваджує заходи щодо збільшення добової здачі вагонів по прикордонних переходах:

  • проводяться на постійній основі наради з іноземними перевізниками;
  • реалізуються заходи щодо пришвидшення контрольних процедур на кордоні;
  • реалізується низка інфраструктурних проєктів по розбудові прикордонних дільниць та стиків.

Читати також: Олег Фурманець: «Відстрочених» проблем чимало, в масштабах України вони виллються пізніше великими складнощами