4 липня 2022, 13:30, ЗЗР

Як варіант для оптимізації збирання озимих та економії ресурсів фахівці рекомендують десикацію

Таку думку висловив фахівець компанії UKRAVIT SCIENCE PARKОлександр Мигловець.

«Збиральна кампанія, що розпочалася на Півдні, дуже скоро охопить всю Україну, і провести її своєчасно та максимально ефективно — завдання №1 для забезпечення продовольчої безпеки країни, — наголошує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Тому в умовах тимчасової окупації частини територій та втрати елеваторних потужностей, що унеможливлює проведення післязбиральної доробки зерна на елеваторах і в умовах господарств для великої кількості агровиробників, особливої актуальності набуває десикація зернових культур і ріпака. Цей прийом забезпечить рівномірне дозрівання зерна, призупинить розвиток хвороб, зменшить технологічні втрати при прямому комбайнуванні та полегшить збирання врожаю в цілому, а також знищить бур’янову рослинність».

В умовах збиральної кампанії озимих культур 2022 року Олександр рекомендує застосувати десикант контактної дії Десикант Макс (дикват дибромід, 300 г/л).

«Він поглинається зеленими частинами рослин і порушує процеси фотосинтезу, внаслідок чого руйнуються мембрани клітин, відбувається їх зневоднення та повне висихання. А за рахунок вищої, порівняно з аналогічними препаратами, представленими на українському ринку, концентрації діючої речовини, він забезпечує швидку дію після застосування», — пояснює він.

Десикант Макс прискорює достигання зернових культур і ріпака та сприяє ранньому збиранню врожаю. Крім того, він здатний призупинити розвиток ряду хвороб цих культур, що зменшує засміченість продукції та в цілому позитивно впливає на якісні показники врожайності. 

Однією із важливих особливостей досягнення максимальної ефективності препарату, наголошує Олександр, є повноцінне та рівномірне покриття оброблюваних рослин — як наземними обприскувачами, так і за використання авіаційного методу. Для цього він рекомендує додавати до робочого розчину органосиліконовий ад’ювант Інгрес у нормах 15-100 мл на кожні 100 л води. Крім того, при внесенні авіаційним методом або наземними обприскувачами доцільно використовувати форсунки із номерами 2 або 3, та із розміром краплі в межах 200-300 мікрон.

Важливо: препарат є безпечним для використання як у промислових, так і в насінницьких посівах та в посівах, призначених на харчові цілі.

Нагадаємо, USDA оприлюднило звіт щодо ситуації на світовому ринку добрив та її вплив на сезон-2023.