27 червня 2022, 13:35, Світ

У селекції стійких ліній пшениці до штаму стеблової іржі Ug99 вчені використали гени жита

Про це повідомляє phys.org.

У повідомленні йдеться, що штам Ug99 шкодить багатьом сортам пшениці в усьому світі, а тому становить загрозу глобальній продовольчій безпеці. 

«Тому надзвичайно важливо здобути нові джерела генів стійкості, щоб інтродукувати їх у нові сорти пшениці. Жито — близький родич пшениці, стійкий до бурої листкової іржі, смугастої іржі, стеблової іржі та борошнистої роси», — йдеться в повідомленні.

Зі слів дослідників, якраз-таки жито й стало цінним ресурсом генів стійкості до багатьох хвороб для покращення генетики пшениці.

У ході дослідження вчені виділили два абсолютно нових набори дисомічних ліній за допомогою молекулярно-цитогенетичних методів. Згодом був отриманий новий набір ліній телосомного комплексу від потомків моносомних ліній пшениці та жита.

У створенні стійкої до стеблової іржі пшениці використали ген від Aegilops sharonensis
Читати

За допомогою оцінювання стійкості до хвороб, цитологічного аналізу та молекулярних маркерів, вчені виявили, що лінія телосомного комплексу 3RL пшениці та жита несла новий ген стійкості до штаму Ug99, який у майбутньому може бути використаний у селекційних програмах щодо створення стійких до стеблової іржі сортів пшениці.

Додатково зазначається, що різні хромосомні та центромерні варіації можна ввести шляхом віддаленої гібридизації пшениці та жита. У результаті цього процесу у нащадків пшениці й жита утворюються кільцеві хромосоми, мініхромосоми, дицентричні хромосоми та трицентричні хромосоми. 

Нагадаємо, в Україні проведуть два експерименти щодо способів вирощування амаранту.