27 червня 2022, 09:00, Україна

Два експерименти щодо способів вирощування амаранту проведуть в Україні

Про це Олександр Дуда повідомив на своїй сторінці у facebook.

Перший експеримент відбудеться у СФГ «Анастасія», що на Дніпропетровщині на площі 78 га. У повідомленні йдеться, що власник господарства Андрій Усов є прихильником технології No-Till. 

Другий експеримент відбудеться на Житомирщині на площі 50 га у ТОВ «Жива Нива», власник якого — Олексій Язиков, зі слів Олександра Дуди, є новатором органічного землеробства та органічного No-Till. Експеримент передбачає сівбу післяжнивно по гороху, суміші скоростиглих культур та амаранту.

«Розділити збіжжя гречки, амаранту та інших культур після збирання не складно на обладнанні, ситах та решетах Fadeev Agro, які ми використовуємо вже п'ятий рік. Бачу велику перспективу застосування саме змішаних посівів. Це корисно для ґрунтової біоти, що живить рослини і структурує ґрунт», — пояснює Олександр Дуда.

Мета експериментів, з його слів, полягає в пошуку технології землеробства і сівозмін, які дозволили б уникати перегріву ґрунту і сприяли збереженню в ньому природних процесів.

Минулого року науковець вже практикував післяжнивне розміщення амаранту в суміші покрівних культур 6 липня, результатами експерименту він поділився на каналі в Youtube.

Нагадаємо, власник елеватора із Сумщини заявив про великі труднощі щодо збуту пшениці.