26 червня 2022, 10:09, ЗЗР

Польські фахівці порадили методи боротьби з хвощем польовим

Як зазначає видання Farmer.pl, хвощі мають багато характеристик, які відрізняють їх від інших бур’янів. Вони не дають насіння, а розмножуються генеративно через спори або вегетативно через кореневища. 

Хвощ часто можна побачити на погано оброблених ділянках, оскільки він добре почувається на ґрунтах з низьким вмістом поживних речовин і високою кислотністю. Розповсюдженню хвоща сприяють нерегульований водно-повітряний баланс у ґрунті і пов'язаний із сим застій води, а також вирощування рослин у монокультурі. Протягом багатьох років хвощ польовий розглядався як типова рослина-індикатор для кислих ґрунтів, хоча це не завжди так. Завдяки своїй адаптивності, вид також добре працює в місцях з оптимальним pH, оскільки створює кислотний буфер у своїй ризосфері. 

Цей бур’ян не вважається висококонкурентним з сільгосп культурами, хоча його масова присутність може призвести до конкуренції за світло та простір. Його присутність на полі також ускладнює збирання врожаю. Наявність хвоща в кормах для худоби може призвести до отруєння або негативно позначитися на надоях.

Хвощ польовий можна порівняти з айсбергом, пише видання, тому що ніжні й тонкі надземні пагони не дають уявлення про густі й добре розвинені кореневі системи рослин, що утворюють цілу мережу, яка може сягати на глибину понад 2 м. Знищити надземні частини недостатньо, оскільки вони швидко відростають із підземних.

У боротьбі з хвощем польовим необхідно враховувати фактори, що сприяють його розвитку, тому добре зосередитися на коригуванні кислотності ґрунту (хвощ польовий більш чутливий до оксидної форми вапна), поліпшенні водозабезпечення, аерації ґрунту та правильному дренажі. За допомогою оптимальної агротехніки необхідно докласти максимум зусиль, щоб культурні рослини розвивалися належним чином і виграли конкуренцію з бур’яном — щільні, швидко затінювані міжряддя поля пригнічують хвощ; проміжні культури мають схожий ефект.

З одного боку, регулярне механічне знищення надземних пагонів послаблює бур’ян, з іншого боку, таким чином можна досягти ефекту, протилежного бажаному. За неналежної механічної обробки корені подрібнюються й поширюються по полю, і з цих частинок може прорости нова рослин. Також неглибокий обробіток ґрунту, хоч теоретично і має протидіяти розвитку хвоща, оскільки позитивно впливає на водно-повітряний баланс, може призвести до збільшення засміченості бур'янами цього виду. Відносно ефективним способом боротьби з польовим хвощем вважається глибока оранка.

Топ-50 гербіцидів, про які найбільше читали на Superagronom.com у 2021 р.

Читати

З польовим хвощем дуже важко ефективно боротися гербіцидами. Зменшена поверхня листків і насиченість клітинних стінок кремнеземом обмежують поглинання і транспортування діючих речовин гербіцидів по рослині. До того ж, як уже зазначалось, при знищенні надземної частини немає гарантії, що також буде знищена і підземна.

Хімічну обробку для боротьби із хвощем варто проводити після збирання врожаю, коли культурні посіви не заважають препарату покрити якомога більшу площу рослини бур’яну.

Обприскування в цей період також дає більшу гнучкість у виборі діючої речовини. При цьому слід зазначати, що найчастіше рекомендовані виробниками для контролю хвоща препарати монокомпонентні й містять лише гліфосат. Але, як стверджує Farmer.pl, він недостатньо ефективний. Краще поєднати його з 2,4-Д (2,4-дихлорфеноксиоцитова кислота). Для боротьби із хвощем у певних зернових культурах допускається поєднання 2,4-Д з клопіралідом і флуроксипіром.