22 червня 2022, 17:15, Україна

Держава частково компенсуватиме аграріям витрати вартості створення теплиць

Про це повідомляє Мінагрополітики з посиланням на міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського.

Ці програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств та розроблені з метою:

  • підтримки суб'єктів підприємництва, зокрема агровиробників;
  • створення робочих місць;
  • забезпечення продовольчої безпеки.

За словами Миколи Сольського, внаслідок військової агресії російської федерації, суб’єкти мікро-, малого підприємництва зазнають значних збитків, що призводить, зокрема, до вимушеного припинення ведення господарської діяльності, скорочення робочих місць або переміщення з територій, на яких ведуться бойові дії. Як наслідок, це призводить до неможливості покриття усіх необхідних витрат, пояснив він.

«Програма часткової компенсації вартості створення теплиць передбачає гранти в розмірі від 5 до 7 млн грн. Ми очікуємо 1 тисячу грантів на рік, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю», — зазначив Міністр.

Згідно повідомлення, кошти від гранту можна буде витратити як на безпосереднє будівництво комплексу, так і на закупівлю технічного обладнання. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вища, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — підприємець.

Крім того, держава виділить загалом 4 млрд грн на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства, яка передбачає часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 150 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів, що близько 70% від середньої вартості висадки. Микола Сольський пояснив, що це гранти для висадки 10 тис. га нових садів. Серед умов отримання компенсації:

  • Отримувач гранту повинен мати власну землю або в користуванні щонайменше на 25 років.
  • Кошти надаватимуться на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо. 

«Ми впевнені в успішності та дієвості ухвалених програм. Їх реалізація стимулюватиме не тільки збільшення кількості тепличних комплексів, закладення нових садів, ягідників та виноградників, а й створення робочих місць та підсилення банківської системи. Крім того, ми очікуємо на зростання нашого експорту та насичення вітчизняного ринку якісними продуктами», — наголосив Міністр.

Читати також: Інститут зрошуваного землеробства окупанти перетворили на казарму