22 червня 2022, 13:35, Насіння

Ріпак залишається вигідною культурою для аграріїв із Заходу України

Про це розповів Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром» у матеріалі: «Олег Фурманець: «Відстрочених» проблем чимало, в масштабах України вони виллються пізніше великими складнощами».

​«Плануємо тижнів через 2 десикацію по ріпаку починати. Озимий ячмінь вже починає теж жовтіти. Хоча його у нас тільки на демо-полігоні невелика кількість. З ріпаком по експорту конкретно для нас трохи простіше, бо він традиційно із Західної України експортувався напряму до Європи. І в цьому плані мало що змінилось, крім загального навантаження логістичних шляхів», — поділився Олег Фурманець.

Окремим плюсом ріпаку Олег Фурманець виділяє менший валовий збір порівняно з кукурудзою, що зменшує витрати на логістику. А крім того, вартість одиниці продукції, яка значно вища.

«Якщо ріпак умовно $600/т, а вартість логістики $50/т, то кукурудза — $200/т з логістикою $100/т. Тож цьогоріч взагалі втрачається «розуміння» цієї культури», — обґрунтував аграрій.

Водночас фахівець зазначає, що ріпак у цьому сезоні з погляду вирощування був найпроблемнішою культурою через важку осінь. зокрема, від часу сівби ріпаку було  холодно — з третьої декади серпня до зими нічні температури не піднімалися вище 5°С. Це відбилось на розвитку культури.

Олег Фруманець відмічає, що це перший сезон, коли поняття регуляції на ріпаку в господарстві було відсутнє, не вносили регуляторів і при тому частина посівів заходили дуже ослабленими в зиму. Відповідно, й урожайність очікують не найкращу.

Нагадаємо, фахівець порадив звернутися до казахстанської практики зберігання соняшника у полі через брак сховищ.