21 червня 2022, 14:16, Посівна

Через постійні зимові відлиги вологозапаси навесні не накопичуються, — Олег Фурманець

Про це у матеріалі «Олег Фурманець: «Відстрочених» проблем чимало, в масштабах України вони виллються пізніше великими складнощами» на SuperAgronom.com розповів  Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром».

За його словами, в цьогорічну складну воєнну посівну, з одного боку, погода допомагала. Прохолодна весна давала змогу не поспішати з сівбою і тим часом вирішувати можливі сценарії дій. Хоч при цьому дещо затрималась вегетація озимих.

«Проблема була з іншого боку — нестача вологи. Поля із зими виходили практично сухі, з мінімальними ресурсами наявної вологи. Сама зима була досить суха, з великою кількістю відлиг, майже без снігу. Тому навесні були побоювання щодо наявної кількості вологи. Втім, та сама прохолодна весна дещо знизила проблему. Бо в разі сухої та ще й спекотної весни взагалі було б важко», — зауважив Олег Фурманець.

10 життєвих принципів агронома Олега Фурманця

Читати

За його словами, певні посушливі тенденції в регіоні спостерігаються вже декілька років поспіль. При тому, що загальна річна кількість опадів зазвичай випадає в межах норми — 700 мм. Хоча цьогоріч за зиму випало 170 мм і за весну 70 мм. Але звимку волога на полях практично не накопичувалась, адже з опадів здебільшого були невеликі сніги — по 2-3-5 мм, які сходили з відлигами.

«До слова, це така загальнокліматична проблема — підвищення температури взимку. Через це ми і втрачаємо зимову вологу. Те, що мало би накопичуватись як весняні вологозапаси, фактично йде «в нікуди». А статистично за рік ніби випадає достатньо, але ж ефективності ніякої», — підкреслив головний агроном.

Втім, він додав, що посівам їхнього господарства дещо пощастило  і в третій декаді травня пройшло два хороші дощі по 15-20 мм, які дали вологу. Що і врятувало посіви. При цьому, за його словами, по багатьох сусідніх господарствах ці дощі не потрапили. Буквально з 20-30 км — і в місцевих аграріїв «горять» поля. Особливо ярі колосові. Тому що пішли високі температури, а вологи немає.