20 червня 2022, 16:06, Добрива

Польські фахівці надали поради щодо зберігання органіки (гною) на полях

У господарств, які застосовують гній у своїх системах живлення (особливо у тих, хто бере його зі свої тваринницьких ферм), можуть виникати проблеми з накопиченням та зберіганням у польових умовах. Умови, що висуваються до такого зберігання. Продиктовані, з одного боку, екологічними мотивами, а з другого — ефективності використання як добрива.

Зазначається, що складена купа гною може зберігатися в полі не довше 6 місяців. 

Друга умова — місце розташування. Згідно з нормативними документами ЄС, великі обсяги гною не можна розташовувати на землі з великим ухилом – дозволений кут схилу не має перевищувати 3%. Крім того, ґрунт повинен бути щільним і не вологим, а саме місце зберігання має бути поза межами обробленого поля. 

Також слід дотримуватись відстані не менше 25 метрів від будь-яких водойм (берегових ліній поверхневих вод або водозаборів). 

Органічне землеробство та кліматичні зміни: як підлаштовуються вітчизняні виробники?

Читати

Також у нормативно-правових актах, які діють на території Польщі, зазначено, що відстань від сусідньої ділянки (городу) має бути не менше 4 м, а від житлових будинків – 30 м. Додатково необхідно дотримуватись дистанції 5 м від силосних сховищ для зерна та фуражу, 10 м від силосних резервуарів, зерносховищ, 50 м від будівель, де зберігаються або виготовляються продукти харчування. 

На додаток до вищезгаданих рекомендацій, правила, що випливають безпосередньо з принципів нітратної програми, вказують на те, що сама купа повинна бути якомога компактнішою – це для запобігання втраті поживних речовин. Вони в свою чергу, за різними оцінками, можуть бути досить значними, якщо купа гною має безформний характер. Найбільше таким чином втрачається калій (до 50%). Втрата азоту і фосфору становить 40% і 20% відповідно, якщо «піраміда» з гною неутрамбована. 

Також не можна зберігати гній на одному й тому самому місці більше 3 років.

Читати також: Леонід Центило: Основна наша мета — повернення ґрунторесурсів