20 червня 2022, 12:43, ЗЗР

Як уникнути зараження небезпечними хворобами малини порадив фахівець

Про це розповів Віталій Лапчинський, фахівець компанії LNZ Group, яка створила сучасний завод із заморозки продукції бренду Tevitta, у матеріалі «Найпоширеніші хвороби малини та боротьба із ними» на Kurkul.com.

Як зауважив експерт, до найпоширеніших хвороб малини належать:

Всі перелічені хвороби зазвичай заносяться  в ягідник разом із посадковими матеріалом та комахами.

«Щоб уникнути зараження, саджанці перед посадкою слід уважно оглядати і при виявленні здуття на коренях, такий посадковий матеріал бракують або видаляють уражену частину кореневища, а зріз обробляється однопроцентним розчином мідного купоросу», — пояснив фахівець.

Також, за словами Віталія Лапчинського, у травні на зворотньому боці листка можуть з'являтися темні плями, листя малини сохне й осипається, на стеблах з'являються виразки коричневого кольору. Причиною такої етіології є грибкові хвороби малини, найчастіше це іржа. Хворі пагони бажано знищити, бо вилікувати їх в цьому сезоні вже неможливо.

Названі заходи боротьби з поширеними хворобами суниці

Читати

У дощове літо часто в ягіднику наземні частини рослин вкриваються білим пухким нальотом, вражене листя, ягоди деформуються. Причиною цього є небезпечне грибкове захворювання — борошниста роса. При виявленні хвороби в малиннику, відразу після збору врожаю проводиться хімічна боротьба з захворюванням.

У цьому випадку фахівець радить скористатися фунгіцидом Кітч, ВГ від DEFENDA (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг). Обробка ягідників проводиться протягом вегетації і до збору врожаю. Перше обприскування — в першій фазі цвітіння, друге — після цвітіння.

Здати вирощену продукцію можна на завод заморожених ягід Tevitta, який розташований у Черкаській області. Але продукція приймається з усієї України. На виробництві заморожують ягоди, овочі та фрукти за технологією шокової заморозки, тож заморожена ягода має всі ті ж властивості, як і свіжа. Всі запитання щодо вимог та вартості можна дізнатися за телефоном: (067) 233-26-63 Владислав, або ж залишити заявку на сайті.

Читати також: В Україні з’явився потужний кооператив для виробників ягід