14 червня 2022, 13:01, ЗЗР

Економічно доцільні схеми захисту для умов Північного Заходу продемонструє LNZ Hub 5.0

Про це йдеться у матеріалі «Випробування гібридів кукурудзи і соняшника та схем захисту, про LNZ Hub 5.0 у подробицях» на SuperAgronom.com.

LNZ Group уже п’ять років поспіль проводять випробувальний захід LNZ Hub під керівництвом фахівців компанії. Цьогоріч у західній частині України на площі близько 20 га вони випробують лінійку зернових та силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED і соняшнику Strube у розрізі чотирьох випробувальних блоків.

«Ці блоки досліджень безпосередньо цікавлять агровиробника з Полісся, який шукає гібриди кукурудзи, які, за умови обмеженої суми ефективних температур, здатні використовувати наявну вологу для формування врожаю та досягати повної стиглості зерна кукурудзи до осінніх заморозків», — пояснюють в компанії.

Крім вибору гібридів кукурудзи, в LNZ Group прагнуть допомогти аграріям Північного Заходу підібрати найбільш економічно-доцільні для їхніх ґрунтово-кліматичних умов схеми захисту. Зокрема, усі застосовані гербіциди — від бренду DEFENDA.

Загалом же, цьогоріч випробовують чотири схеми захисту кукурудзи:

  • (І) комбінована система захисту, що передбачає ґрунтовий і страховий захист. Для ґрунтового захисту будуть застосовані гербіциди Сора-Нет і Айдахо у нормах 2 та 1,5 л/га відповідно. За умови другої хвилі бур’янів у фазі кукурудзи 3-5 листків заплановане внесення 0,5 л/га Примусу, 1,25 л/га Муссону та 0,2 л/га прилипача Мачо.
  • (IІ) ґрунтова система захисту передбачає внесення лише ґрунтових гербіцидів Сора-Нет та Айдахо з нормою 2 та 1,5 л/га відповідно.
  • (IIІ) ґрунтова система захисту із внесенням ґрунтових гербіцидів ДаблТрай та Айдахо в нормі по 1,5 л/га.
  • (ІV) страховий захист із внесенням 0,5 л/га Примусу, 1,25 л/га Муссону та 0,2 л/га прилипача Мачо у фазі розвитку кукурудзи 3-5 листків.

А також такі схеми захисту гібридів соняшнику:

  • (І) внесення ґрунтових гербіцидів Сора-Нет проти злакових бур’янів та Айдахо проти дводольних бур’янів з нормою 2,0 та 1,5 л/га відповідно. Також страховий гербіцид Харума з нормою 1,2 л/га. 

«Після огляду посіву ми дещо змінили схему гербіцидного захисту. В планах було внесення грамініциду, але через відсутність злакових бур’янів з’явилася друга хвиля дводольних (гірчак березковиднийлобода біла та гірчак шорсткий). Було прийнято рішення внести Айлар (аклоніфен, 600 г/л) в нормі 1,5 л/га, тобто замінити страховий гербіцид Харума на Айлар», — відмітив Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій північно-східного регіону LNZ Group.

  • (ІІ) внесення ґрунтових гербіцидів ДаблТрай проти злакових бур’янів з нормою 1,6 л/га та Перун проти дводольних бур’янів в нормі 2,0 л/га, післясходово внесено препарат Айлар 1,5 л/га. 
  • (ІІІ) внесення ґрунтових гербіцидів Дабл-Трай з нормою 1,6 л/га в комбінації з Перун в нормі 2,0 л/га та післясходово Айлар (1,5 л/га). Ця схема відрізняється від попередньої різним набором діючих речовин фунгіцидів. 
  • (ІV) застосування ґрунтового гербіциду Перун в нормі 2,0 л/га без використання страхових гербіцидів.

До всіх схем гербіцидного захисту, у яких використовуються ґрунтові гербіциди, додано препарат Напалм Форте в нормі 0,5 л/га.

На відміну від кукурудзи, для захисту соняшника передбачений ще фунгіцидний захист у двох варіантах:

  • дві фунгіцидні обробки: у фазу 6 справжніх листків препаратами Старк з нормою 0,75 л/га і Парацельс в нормі 0,5 л/га, та у фазу відриву зірочки фунгіцидами Дот та Сальто з нормою 0,5 та 1,2 л/га відповідно. 
  • одна обробка у фазу 6 справжніх листків препаратами Старк з нормою 0,75 л/га і Дот в нормі 0,5 л/га. 

Наразі дослідні посіви кукурудзи і соняшника перебувають у доброму стані. З моменту сівби випало до 10 мм опадів і в ці фази розвитку культур вологи їм вистачає.