8 червня 2022, 13:20, Україна

Уряд підтримав законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу

У повідомленні йдеться, що цей законопроєкт розширить доступ пацієнтів до необхідного лікування низки хвороб, зокрема онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Наразі МОЗ очікує, що Верховна Рада підтримає його ухвалення.

«Прийняття законопроєкту дозволить в подальшому імплементувати кращий досвід у сфері регулювання обігу препаратів на основі канабісу», — додається в повідомленні.

Зокрема, документ передбачає встановлення жорсткого контролю над вирощуванням, виробництвом та реалізацією таких препаратів, зокрема:

  • Ліцензування господарської діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей.
  • Дозвіл діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних, промислових цілей, в науковій та науково-технічній діяльності. 
  • Простежуваність обігу сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей, продуктів їх переробки чи вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів.

Зокрема, шляхом маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом, а також:

  • ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей чи вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів на всіх етапах обігу;
  • забезпечення відпуску особам лікарських засобів, виготовлених із сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом.

 Нагадаємо, названо основні виклики для агросектору й насіннєвої галузі, спричинені війною.